Sidor

tisdag, april 10, 2012

Flera nivåer i berättelser

Jag gillar att läsa berättelser som har flera nivåer i dem. Det jag menar med nivåer (för jag inser att det inte är helt tydligt... ;-) ) är att du kan läsa orden rakt upp och ner och det är en bra berättelse och du kan också läsa dem som en analogi för något helt annat och är det en riktigt bra berättelse så kan du läsa dem som ytterligare något annat. Det gör att berättelsen blir så mycket rikare.

För att göra det lite tydligare ska jag ge ett exempel som är tydligt (kanske t.o.m. lite övertydligt... ;-) ). Jag skrev för några år sedan (ganska många när jag tänker efter) en saga. Sagan om kungariket som ville ha en vakthund hette den och på ytan är den en ganska enkel saga. Du kan läsa den som det (även om det finns många bättre sagor), men du kan också läsa den som en analogi för ett införande av ett kvalitetssystem. Jag vet att olika människor läser in olika saker i den baserat på sina erfarenheter, men det har mindre betydelse. Poängen är att det finns en annan nivå som du antingen kan strunta i eller fördjupa dig i.

Jag tror att det är en av anledningarna till att jag gillar science fiction. Bra SF är ofta analogier till saker och ting som händer just nu även om de på ytan utspelar sig på en annan planet någon gång i framtiden.

Gillar du berättelser med flera nivåer?

2 kommentarer:

  1. Ja, absolut! Det är liksom "meningen" att böcker ska kunna läsas flera gånger och med lite olika innebörd varje gång. Det är helt enkelt inte roligt längre att läsa de där platta engångsböckerna där det bara serveras en text raktuppochner. Fast jag vet inte om det är en stil som är så typisk inom en viss genre, även om det hade underlättat sökandet betydligt. Däremot kan man nästan utesluta det helt från vissa lättsmälta genrer, som chick lit.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är verkligen en stor del av behållningen. :-)
    Men jag är tveksam till att det går att bunta ihop en hel genre och säga att det inte finns där. Det är stor spännvidd på böcker som alla av bokhandlare och förlag kallas för chick-lit. det är nog så att det finns bra böcker (och dåliga) inom alla genrer...

    SvaraRadera