Sidor

lördag, maj 19, 2012

Att skriva en serie

Som du säkert lagt märke till... ;-) skriver jag för närvarande på en serie. Första delen Kedjor känns bara när du rör dig kom ut nu i april, jag skriver på andra delen och tanken är att det sammanlagt ska bli tre delar. Det är en smula annorlunda att skriva en serie jämfört med en fristående bok. Den främsta skillnaden är var du delar upp berättelsen.

Jag gillar själv inte när en bok i en serie slutar mitt i. Varje del måste (enligt min mening) innehålla en avslutad historia. Du ska kunna läsa en del utan att läsa resterande och ändå få ut något av det. Samtidigt vill jag inte att Diligentia (namnet på serien... ;-) ) ska vara en sådan serie där det enda gemensamma med delarna är personerna i boken. Över de tre böckerna är det en hel historia som berättas.

Nu förstår du säkert varför det blir en smula komplicerat. Jag har en berättelse som sträcker sig över alla tre böckerna samtidigt som jag vill få till en avslutning efter varje del. Gränsen mellan första delen och andra delen kändes ganska naturlig (även om jag nu när jag brottas med gränsen mellan andra och tredje delen naturligtvis börjar fundera på om jag skulle lagt den någon annanstans... ;-) ). Gränsen mellan andra och tredje delen kan läggas på ett antal olika ställen. Än så länge är jag väldigt osäker på var jag vill lägga den. Och lite handlar det om om jag vill ha ett lyckligt slut på andra delen och även vad som i så fall kan betecknas som ett lyckligt slut...

Hur ser du på det här med serier? Tycker du att varje del ska vara en avslutad historia eller ska du sluta där det är som mest spännande? Tycker du att varje del ska ha ett lyckligt slut eller spelar det mindre roll?

Vill väldigt gärna höra dina tankar om det här med serier!   :-)

8 kommentarer:

  1. Anonym7:40 fm

    Jag ser fram emot att läsa fortsättning på din bokserie. Jag vill att böckerna har någorlunda avslutade historier. Ibland hittar man en bok (del 2 eller 4) från en serie på biblioteket eller hos en bokhandlare, och boken verkar intressant. Då läser man den boken som man hittade och letar vidare efter andra böckerna.

    Och det behövs inte ett lycklig slut. Det är viktigast att böckerna kan läsas separat.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att den ska ha en avslutad historia. Så de kan läsas fristående. Och gärna lyckliga slut, om man inte misstänker från början att det inte kommer gå vägen. /Desirée

    SvaraRadera
  5. Anonym9:11 fm

    Jag gillar också när det är fristående delar, mest för att jag inte gillar tanken att "tvingas" bindas upp på flera böcker för att se hur det går, men jag förstår din tanke definitivt. Om man ändå gör en serie så kanske det ska finnas fler anknytningspunkter än själva karaktärerna.

    Mina egna böcker är helt fristående från varandra, och där har jag det motsatta problemet att folk tror att det är en serie och vill inte läsa den senaste boken för att de inte har läst de tidigare. Det spelar inte någon roll hur mycket jag förklarar att den kan läsas ändå.

    SvaraRadera
  6. Skönt att det är fler än jag som vill att du ska kunna läsa varje bok fristående... :-)
    Då tänker jag rätt.
    @undrentide helt fristående där bara karaktärerna är gemensamma fungerar också. Däremot fungerar det inte för just den här serien. Jag hinner helt enkelt inte med hela berättelsen i en bok... ;-)Samtidigt vill jag inte släppa på att du ska kunna läsa varje del utan att ha läst de andra och att de ska vara en fullständig historia för sig. Trixigt eller hur... ;-)

    SvaraRadera
  7. Anonym7:38 fm

    Jag tycker att varje del ska vara fristående och därmed avslutad.Lyckligt slut är inte nödvändigt, tycker jag.

    SvaraRadera
  8. Anonym7:38 fm

    Jag tycker att varje del ska vara fristående och därmed avslutad.Lyckligt slut är inte nödvändigt, tycker jag.

    SvaraRadera