Betraktelser kring mitt skrivande, men också intervjuer med olika bokprofiler samt reflektioner kring vad som händer i branschen. Dessutom recenserar jag ibland böcker som jag läst.
Sidor
▼
söndag, december 09, 2012
Inspirerande Att skriva med glädje
När jag stod på bokmässan pratade jag med en kvinna som var på jakt efter en bok om själva skrivhantverket. Eftersom jag visste att Kim Kimselius just hade kommit ut med en sån bok och jag tycker väldigt mycket om de blogginlägg som hon skriver om skrivhantverket skickade jag henne till Kims monter. Det är första och enda gången som jag rekommenderat en bok som jag inte själv har läst... :-)
Som tur är var den precis så bra som jag trodde när jag rekommenderade den. Den är uppbyggd som korta stycken kring skilda ämnen och alltihop kryddat med Kims egna erfarenheter. Det är en matnyttig mix som är perfekt som inspirationskälla. Jag blev oerhört sugen på att sätta mig och skriva för varje stycke jag läste (vilket kanske inte var optimalt, eftersom jag har en redigeringsperiod just nu... ;-) ). Så känner du någon som älskar att skriva så är den här boken en perfekt julklapp. Älskar du själv att skriva så ska du definitivt läsa den här boken. Jag kommer att återvända till Att skriva med glädje många gånger! :-)
Du kan bl.a. hitta den hos bokus och adlibris.
Knuff recension
TACK! Fick lite ont i magen när jag läste "Det är första och sista gången jag rekommenderar en bok jag inte har läst", eftersom jag trodde att du inte tycke om boken. Sedan visade det sig vara tvärtom. Blir jätteglad för din fina recension av min bok!
SvaraRaderaKram Kim
Att bli rekommenderad böcker är alltid lite svårt att ta till MIG - jag skriver mycket gärna (för tillfället skrivkramp) men jag har ju ALDRIG LÄST - skojar ibland att senaste boken var PELLE SVANSLÖS GÅR TILL SKOLAN...
SvaraRaderaEn svensklärare erbjöd mig sina tjänster, det var mer röda bockar och kommentarer än min egna text. Där tog allt slut.
Hur gör jag nu?
Det var ju tur Kim att du läste vidare! :-)
SvaraRaderaJag tyckte väldigt mycket om den, men jag var lite nervös när jag pratat så positivt om den utan att ha läst den (å andra sidan har jag ju följt dig på bloggen länge så jag vet ju hur du skriver). Tack för den inspirerande läsningen! :-)
Hej Anonym!
Är själv en bokslukare så jag har svårt att förstå hur man kan överleva utan att läsa... ;-)
Jag brukar skilja på olika typer av läsningar. Innan jag fått till ett första utkast och redigerat det den första gången vill jag inte att någon läser. Det beror helt enkelt på att då känner jag mig friare och vågar skriva från hjärtat. Läser någon då och kommenterar är risken stor att jag får skrivkramp...
När jag redigerat en första omgång så vill jag gärna ha provläsare, men då är det människor som ger kommentarer utifrån hur de uppfattade boken som läsare.
Det är först när jag känner att hela boken håller i slutet som jag vill ha hjälp av en som fokuserar på stavning, grammatik och liknande. Korrekturläsningen får för min del inte komma för tidigt.
En idé är att du frågar någon som du har förtroende för att läsa din text och säga vad han/hon tyckte om respektive tyckte mindre om. Inga detaljkommentarer inne i texten. Du kan också be om en kort sammanfattning av din bok. Det brukar säga en hel del om hur en läsare uppfattar boken.
Lycka till med ditt skrivande!
Kram Eva