Jag fick frågan om vad som är mitt råd till dig som vill bli författare så jag tänkte att jag skulle försöka svara på den frågan... ;-)
Vill du bli författare? Det är du inte ensam om. För ett antal år sedan var det en undersökning som visade att var tredje svensk ville bli författare. Det startade t.o.m. en sajt med namnet www.1av3.se efter det (även om jag inte tror att den är så aktiv längre). Mitt bästa råd är:
Skriv det du brinner för. Det som verkligen engagerar dig och får dig att bli så ivrig att du inte kan låta bli att sätta igång. Trender kommer och går och att skriva en bok tar lång tid att slutföra. Du måste brinna för det du skriver för att du ska orka lägga ner den tid som krävs och fortsätta även över de tröga partierna. Om du verkligen älskar världen och historien du berättar då kommer det att lysa igenom och locka läsarna till sig. Om du skriver det du tror ska sälja, men som du inte är engagerad i kommer det också att lysa igenom.
Om du följt mitt bästa råd så ska jag ge dig ännu ett på köpet... ;-)
Skriv bara på tills första utkastet är klart. Det som är mindre bra kan du åtgärda i redigeringen efteråt. Att följa det här rådet har flera positiva effekter. Det första är att du faktiskt blir klar. Det är många som fastnat i att redigera de första kapitlen och aldrig kommit i mål. Det andra är att det blir ett större driv i berättelsen, mer enhetlig ton och du kommer att upptäcka att berättelsen du skrev kanske säger något som du inte medvetet tänkt.
Så det var mina två råd (jag kan ju aldrig nöja mig med ett... ;-) )
Vad är dina råd till dem som vill bli författare (antingen om du skriver själv eller älskar att läsa)?
Mycket bra råd. Jag diskuterade ungefär samma i min blogg i måndags. Det finns egentlige inga rätt eller fel i skrivandet, bara man hittar sitt eget sätt ska man följa det, men det är i alla fall lättare att redigera ett dåligt skrivet manus, än att inte ha något alls.
SvaraRaderaSkrivandet liknar fotografering. Man måste ha något som man brinner för att fotografera, och gilla dela med sig, annars är det som du skriver, det lyser igenom... positivt eller negativt:)
SvaraRaderaMan måste älska det som man gör, helt enkelt.
Jag gillar att läsa och läser mycket och för mig är det gestalt och trovärdighet det viktiga i böckerna, samt någon magi som gör att jag fastnar i den litterära världen med själ och hjärta och vill vara i den till sista punkten... :)
Intressant blogg.
Hälsningar Halina
Några ideer om perspektivet? Det kan vara avgörande i såna historier som vi skriver. T ex: Hur berättar man hur något verkar för en robot/utomjording/eller annan icke-människa?
SvaraRadera/Mosse
Det inlägget hade jag missat Perny :-) Det måste jag kolla upp.
SvaraRaderaHåller med dig strandskatan. Tack för att du gillar min blogg :-)
Tja, om perspektivet finns det mycket att säga Solipsisto. När det gäller att berätta något från en icke-människas perspektiv brukar jag försöka tänka att det behöver vara tillräckligt likt en människa för att läsaren (och jag) ska kunna relatera till berättarjaget, men tillräckligt annorlunda för att du ska förstå att det inte är en människa. Sen handlar det om att försöka sätta sig in i det perspektivet så det känns som om du är den varelsen innan du börjar skriva.
Har du fler idéer kring hur man kan göra?
Kram Eva