onsdag, juni 13, 2012

Kristina Simar ser fram emot nästa del av Diligentia

Kristina Simar har recenserat Kedjor känns bara när du rör dig och ger den 4/5 trots att hon normalt sett inte läser science fiction   :-)
Du hittar hela recensionen här.

Kristina skriver:
Handling: I 350 år har ett rymdskepp färdats genom rymden och flera generationer har passerat. Ingen förutom Pellas tror att det finns liv utanför rymdskeppet. När han berättar vad han tror tycker de andra att han är konstig och de utesluter honom. För de andra varken syns eller hörs han, de går bara förbi som om han vore osynlig. Han är helt enkelt död för de andra i rymdskeppet.


Rådgivaren på skeppet bestämmer att hans dotter Lola ska gifta sig med skrivaren Tamas, men hon älskar Pellas och försöker övertala de andra att Pellas mycket väl kan ha rätt i att det finns liv utanför rymdskeppet.
Det råder även en mycket gammaldags traditon på skeppet. Kvinnor får inte bli ämbetsmän, familjen bestämmer även vem deras döttrar ska gifta sig med. Men nu börjar ungdomarna ifrågasätta detta. Kvinnorna vill också ha höga positioner. Hur ska det sluta? Ska det bli en generationsförändring där kvinnorna får bestämma vem de vill gifta sig med och få ett högre ämbete? Och vad händer med Pellas, blir han betrodd eller kommer han förbli utesluten?
Som alltid när det gäller science fiction så är jag tveksam eftersom jag har svårt för den genren. Så det tog ett tag innan jag kom in i berättelsen. Men den visade sig inte alls svår att förstå, handlingen påminde mycket om det som sker i vår värld. Precis som i vissa kulturer är det familjen som väljer make åt sin dotter. De som tänker annorlunda blir lätt kallade märkliga. Och precis som i vårt samhälle gäller det att hålla sig kvar i den position som man har. Makt är viktigt för många. Bokens handling är både en kärlekshistoria och jämställdhet mellan könen. Jag hade stor behållning av boken och ser redan fram emot nästa del.


Inga kommentarer: