onsdag, juni 06, 2012

Bra faktaböcker för dig som skriver science fiction

All litteratur kräver naturligtvis en viss mängd av faktaunderlag och för science fiction är det extra viktigt. Dels för att få idéer, men också för att få berättelsen trovärdig. Jag har ett antal trotjänare som är bra faktaböcker för alla som skriver science fiction som jag tänkte dela med mig av.
Det är:
  • Kosmos - en kort historik av Stephen Hawking som är något av en klassiker. Den har något år på nacken. Den skrevs t.ex. innan vi upptäckte att universum expansion accelererar (förra årets nobelpris i fysik). Men den är ändå såpass grundläggande att den är användbar.
  • Universum i ett nötskal av Stephen Hawking är ett bra komplement till ovanstående bok. Den innehåller bl.a. kapitel Att förutsäga framtiden och Att skydda det förflutna (Är tidsresor möjliga?).
  • Ett utsökt universum av Brian Greene som är en populärvetenskaplig bok om strängteorin. Den ger en bra förståelse för vad det är och vad den innebär.
  • Människan i rymden av Christer Fuglesang tar upp vår rymdhistoria. Den är ett bra uppslagsverk för att veta vem som gjorde vad när.
  • 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden av Christer Fuglesang ger en väldigt bar inblick över hur träningen av austronauter går till och hur det verkligen är uppe på rymdstationen.
  • Framåt Mars av Ella Carlsson. Den handlar om vad som kommer att krävas för att ta oss till Mars och överleva där. Ella Carlsson har deltagit i flera simuleringsexpeditioner och vill du veta mer om Mars och hur vi kan ta oss dit är det här en måstebok.
  • En kortfattad historik över nästan allting av Bill Bryson. Oerhört kul skriven och ger en inblick i hela vår historia med många intressanta inblickar i hur vi upptäckte hur saker och ting fungerar.
  • Death from the Skies av Philip Plait. Den tar upp alla sätt som universum kan se till att döda oss, hur det kommer gå till inklusive sannolikheten för att det ska hända. (Vissa saker har 100% sannolikhet, men det ligger så långt bort i tiden att vi knappast behöver bekymra oss om det)
  • Slutligen (för att inte listan ska bli för lång) en podcast. Astronomy Podcast är en riktigt bra podcast kring alla aspekter kring astronomin. Du kan leta reda på de avsnitt som intresserar dig, t.ex. olika typer av motorer för rymdfart, svarta hål, misstag i science fiction filmer och hur stort är universum. Bland de senare podcasten finns också diskussioner kring aktuella upptäckter och händelser. Själv har jag lyssnat från början, men det är inget problem att bara välja ut det som intresserar just dig.
Det här får vara en tillräckligt lång lista... :-) Ovanstående är böcker (och en podcast) som jag återkommer till gång på gång. Har du läst någon av dem? Har du några andra bra faktaböcker som du rekommenderar till oss som skriver science fiction alternativt bara är intresserad av rymden?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Antar att du redan läser Phil Plaits blogg, men känner du till Mike Brotherton?
Hans webbplats här. Han har bland annat hållit kurser i astronomi och fysik för sf-författare.

Eva Holmquist sa...

Tack för tipset! :-)