onsdag, juni 25, 2008

Vad kan jag äta?

Det är en mardröm att vara miljömedveten. Jag vet inte längre vad jag kan stoppa i mig utan att få dåligt samvete. Hur jag än gör blir det fel.
Att jag kör bilen till stormarknaden och handlar är kasst ur miljösynpunkt. Helst skulle jag handla i vår lilla närbutik på gångavstånd. Det är bara det att med den korta hållbarheten som de har skulle jag behöva slänga en stor del av maten innan jag hunnit äta upp den. Och att slänga mat är verkligen hemskt för miljön. Dessutom finns nästan inget i den affären så jag skulle ändå få köra till stormarknaden för att handla det som inte finns i närbutiken.
Sedan är det det här med kött. Nästan en femtedel av de utsläpp som påverkar klimatet kommer från att vi har kor, grisar, lamm och höns. Kossor ska vara värre än gris och höns. Egentligen borde jag äta baljväxter istället. Det är bara det att jag hatar bönor och linser. Dessutom gillar jag faktiskt att se kossor betande ute i hagarna. De hjälper till att hålla markerna öppna. Ett Sverige med enbart sly skulle vara trist. Inte skulle det vara bra för miljön heller för många djur och växter är beroende av att det finns hagar. Så hur jag än gör blir det dåligt.
Sedan sägs det att jag borde äta mer fisk. Men vilken fisk? Torsken är nästan utfiskad. Tonfisk kan jag inte äta för delfinerna fastnar i näten. Hokifilén som jag börjat köpa kommer ju från Nya Zeeland. Utsläppen som den transporten orsakar kan inte vara bra för miljön. Insjöfisk ska man inte äta. I alla fall inte om man väntar barn. Inte för att jag gör det, men om det inte är bra för gravida kan det knappast vara bra för mig. EUs fiskeflottor fiskar slut på fiskarna utanför Afrika eftersom det är utfiskat i vattnen kring Europa. Jag har en släkting som varit fiskare, men det har han slutat med för det finns ingen fisk i Östersjön. Jag har inte hittat en enda fisk som jag kan äta utan dåligt samvete.
Ekologisk mat borde väl ändå vara bra. Om jag köper ekologisk mjölk borde jag kunna sova gott. Ha, vad jag bedrog mig. Det finns bara ett fåtal gårdar som producerar ekologisk mjölk. Om jag köper ekologisk mjölk i Norrland är det mycket möjligt att den transporterats från Skåne. Knappast miljösmart.
Nej, det finns inget sätt som jag kan äta som är bra för miljön. Och inte blir det bättre om jag svälter mig till döds för min döda kropp är inte heller bra för miljön. Det finns bara en lösning. Äta vad jag vill och leva med mitt dåliga samvete.

4 kommentarer:

Madde sa...

Jag gillar den!

Ponnymamman sa...

Tack! :-)
Synd att inte Expressen gjorde det...
Kram Eva

Cornelias Corner sa...

Jag gillade den också! Och inte helt förvånande så är det en JOURNALIST som vann tävlingen. Bah.

Ponnymamman sa...

Vi har nog fel yrke...