fredag, november 04, 2011

Varför det är klokt att avstå från redigering tills du fått ihop första draften

Jag har sagt tidigare att jag försöker i möjligaste mån avstå från redigering tills jag är klar med min första draft. Det här är inte något som jag alltid gjort utan som jag lärt mig under de år jag aktivt skrivit böcker. Därför tänkte jag lite kort nämna skälen till varför det för mig fungerar bättre om jag väntar med redigeringen.

Jag kan skaka ner det till fyra skäl till varför jag väntar:
- Minskar mängden onödigt arbete - Det här är det enklaste skälet, men också det minst viktiga. När jag ser hela berättelsen behöver jag justera ordning på scener, lägga till nya scener och ta bort scener. Det innebär att skriva om delar helt och hållet. Redigerar jag under första draften kan det bli att jag lägger massa tid på att justera sånt som inte ens kommer att finnas med i boken.

- Redigeringen följer det underliggande temat - Det underliggande temat för berättelsen ligger oftast i mitt undermedvetna. Det innebär att det inte är säkert att jag medan jag skriver första draften är helt medveten om vad berättelsen på ett djupare plan handlar om. Det är något som blir tydligt när jag låtit första draften ligga till sig och sedan läser igenom den. Om jag då redigerar under tiden kan det hända att jag tar bort de delar som har med det underliggande temat att göra, vilket gör boken spretig.

- Mer objektiv bedömning av vad som är bra resp dåligt - När jag skriver blir ofta min bedömning av vad som är bra resp dålig snarare beroende på mitt humör den dagen (vissa dagar är allt kasst och andra är allt suveränt). Jag behöver alltså låta texten vila för att se vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra (eller inte alls... ;-) ).

- Minskar risken att det låser sig - När jag redigerar för tidigt och/eller får kommentarer för tidigt finns en tendens att det låser sig. Kanske p.g.a. att jag då blir alltför rädd för att misslyckas. Låser det sig inte helt har skrivandet istället en tendens att bli stelt och ansträngt som om jag självcensurerar allt jag skriver. Det blir inga bra böcker av det!

Redigerar du medan du skriver eller väntar du som jag? Om du väntar håller du med om skälen ovan eller har du andra skäl till att vänta med redigeringen till första draften är klar?

3 kommentarer:

Andrea sa...

Jag håller med dig på alla punkter men är urdålig på att följa dem. Jag kan därmed lägga till ett skäl att undvika redigering tills första utkastet är klart: risken är mycket stor att det hela drar ut så mycket på tiden att man hinner få en massa nya, fina idéer och ger sig i kast med dem istället. Jupp, been there...

Ponnymamman sa...

Känner igen det problemet... ;-)

Elin Törnqvist sa...

Håller med dig helt och hållet :)