onsdag, november 28, 2012

Kärnläsare till Kedjor känns bara när du rör dig

Jag håller på och läser Förverkliga din bokdröm (där det även finns med en intervju med mig... ;-) ) och där står det om kärnläsare. Nu är det många fler typer av läsare som uppskattar Kedjor känns bara när du rör dig, men jag tänkte lite kort beskriva den kärnläsare som den är skriven för...  :-)

Om jag ska förenkla lite så kan jag säga att den är skriven för mig som yngre, men det säger ju inte särskilt mycket... ;-)
Min kärnläsare för just den här boken är:
  • Någonstans mellan 12 och 15 år
  • Är vetgirig
  • Gillar böcker som är spännande
  • Gillar berättelser som får honom/henne att fundera
  • Gillar berättelser som utspelar sig på andra platser och i andra världar än där han/hon bor
  • Vill ha en bok att sjunka in i
Det var den bilden jag hade i mitt huvud när jag skrev boken och den är också formgiven för att passa den målgruppen. Sedan har det visat sig att många andra också tycker mycket om den. Både män och kvinnor. Från tolvårsåldern upp till sjuttioårsåldern. Vilket är jätteskoj! :-)

Funderar du på vilka kärnläsarna är för en viss bok?

6 kommentarer:

Hanna Lans sa...

För min första bok hade jag läsaren klart för mig: Mammor i utlandet och kvinnor som står i begrepp att flytta utomlands för kärleken. Vad gäller min andra bok så är det fortfarande kvinnor jag skriver mest för, men spelar ingen roll var. Mina barnmanus vacklar jag fram och tillbaka och ändrar texten så att den ska passa äldre, och sedan yngre barn. Så ändrar jag tillbaka. Har ännu inte bestämt mig.

Eva Holmquist sa...

Hej Hanna!
Din första bok var väldigt tydlig i målgruppen. Det märktes att du tänkt till.
Vissa böcker är ju svårare att definiera läsaren. Det viktiga är nog att man funderar... :-) Ska bli spännande att läsa din andra bok. :-)
Kram

Kristina Svensson sa...

Kul att kunna inspirera!
Min första bok hade jag också en tydlig målgrupp för. Jag brukar skojfriskt sammanfatta den som en beräkningsingenjör 30+ på Volvo som pendlar till jobbet och rest mycket eller bott utomlands. Mina kärnläsare hittar man snarare framför Morden i midsummer än Idol.

Det har visat sig vara en rätt bra bild. Framförallt så verkar de som tillhör mina tänka kärnläsare gilla boken mycket mer än de som inte tillhör min målgrupp.

Eva Holmquist sa...

Hej Kristina!
Det är bra när man lyckas :-)
De som är mina kärnläsare gillar också boken väldigt mycket, men sen har det visat sig att helt andra också har blivit stormförtjusta. Det får man nog se som bonus precis som ni skriver... :-)
Kram

Anonym sa...

Hej eva!
jag läser din blogg, men har aldrig kommenterat förrän nu:) när jag började skriva min roman När minnen får liv, skrev jag utan tanke på kärnläsare. Visste inte ens vad det var... Nu när den är klar och jag funderar på målgrupp, kommer jag dock på många kärnläsare!
kram
/malin

Eva Holmquist sa...

Vad bra Malin! :-)
Det gör det lättare att marknadsföra
Lycka till med din bok! :-)
Kram Eva