lördag, december 10, 2011

Fortsatt arbete med NaNoWriMo berättelsen

Har kommit igång igen med NaNoWriMo berättelsen (Fienden i mörkret). 50 000 ord räckte inte för att komma til slutet på berättelsen så min plan är att skriva till slut och sedan låta den vila innan jag jobbar vidare med den.

Jag vet redan nu att det är rätt mycket jobb som behöver göras i redigeringen.

Det saknas beskrivningar, eftersom vissa delar enbart består av dialog. Jag fick rådet när jag låg efter att beskriva saker i detalj, men jag har istället skrivit på i berättelsen. Beskrivningarna kan jag lägga till senare.

Jag behöver också se över karaktärernas röster. Jag har tre huvudpersoner som jag växlar mellan och det har gjort att det varit svårare att hålla rösterna olika och konsekventa mellan scenerna. Det var lättare i förra NaNoWriMo berättelsen (Förlora för att vinna) då jag bara hade en berättarröst.

Nästa stora grej jag behöver fundera över är om jag gjort historien alltför komplex. Fienden i mörkret innehåller:
- En mängd olika raser som av oika skäl befinner sig i konflikt med varandra
- Slavhandel och ett samhälle som är beroende av den för att fungera
- Motståndsrörelse
- Terroristattentat
- Mystiska försvinnande
- En komplex historia som påverkar nutiden
- Konflikter över resurser
- Människa från vår värld
- Förmåga att förflytta sig med tanken
- Förmåga att förflytta sig till en annan kropp
- Etc
Det jag funderar på är om berättelsen blir alltför komplex så jag borde minska mängden av saker som påverkar berättelsen. Eller om jag kanske ska bygga upp den som första delen i en serie. Jag vet redan nu att boken blir alltför lång om jag reder ut alla trådar.

Jag har i vilket fall bestämt mig för att skriva till nästa naturliga stopp som skulle kunna vara slutet på första boken. Sedan får jag fundera på vad jag vill åstadkomma med boken.

Hur har det gått med din NaNoWriMo berättelse?

Det finns förresten en tävling idag som passar för oss alla som bloggar om vårt skrivande, se Skrivarkalendern

4 kommentarer:

Hannah sa...

Jag var med i NaNoWriMo men grejer kom emellan och så blev det cirka 10 000 ord i alla fall. Inte nog för att vinna alltså, men en bra start för mitt skrivprojekt. Det låter verkligen som en komplex historia du har och som du säger kanske en eller två saker kan tas bort för att förhoppningsvis minska antalet trådar som sedan måste knytas samman - men om det blir något riktigt bra av det så kan det ju vara roligt att ha de trådarna kvar till nästa bok. Svårt val...
Men även det kan man ju spara till redigeringen, inte sant? ;)

Eva Holmquist sa...

10000 ord är definitivt en bra start. Håller du på att skriva på den just nu? Vad handlar den om?

Ja, jag tror att jag får spara de valen till redigeringen så jag kommer i mål med första draften.

Hannah sa...

Precis. Vissa justeringar kan man kanske göra under skrivandets gång, men det kan nog vara lättare att göra stora ändringar när man vet hur resultatet ser ut.

Yes, sitter som bäst och påtar med den just nu. Det är en berättelse om kommunikation och relationer, om att vara ung, att våga älska sig själv. I väldigt runda slängar :)

Eva Holmquist sa...

Det låter spännande! :-)
Lycka till med skrivandet!