torsdag, augusti 16, 2012

Ett tips för att se vad som kan skäras bort

I alltför många böcker är det alldeles för mycket bakgrund med. Det känns som om boken börjar först efter några kapitel (i extrema fall efter halva boken). Det mesta av den bakgrunden behöver författaren veta, men inte läsaren. Resten borde portioneras ut. Olyckligtvis kan det här då till följd att många läsare slutar läsa innan boken väl börjat, vilket är synd. Som författare är det inte alltid helt lätt att avgöra vad som kan skäras bort och vad som behövs för att läsaren ska hänga med. Jag fick ett tips via en intervju en gång som jag tänkte vidarebefodra (tyvärr har jag glömt vilken författare som tipsade om det).

Förbered ett antal olika versioner av ditt manus:
  • Ett där du tagit bort all bakgrundshistoria
  • Ett där du behållt en del
  • Ditt ursprungliga
Låt sedan provläsare få läsa varsitt manus och svara på följande frågor:
  • Vad (om något) tyckte du var ointressant? (Kandidat för att skära bort)
  • Vad (om något) förstod du inte? (Ett område där du kan ha tagit bort för mycket)
  • Vad skulle du vilja veta mer om? (Ett område där du eventuellt kan lägga tillbaka)
Genom att jämföra hur de olika läsarna reagerar på de olika manusen kan du avgöra vad som kan skäras bort och vad du behöver behålla. Om jag förenklar brukar man kunna skära betydligt mer än vad man tror.

REagerar du på böcker som har alltför mycket bakgrundshistoria med? Har du fler tips på hur vi kan göra för att undvika problemet?

2 kommentarer:

Anna Granström sa...

Hm, vet inte om jag tänkt på det! Eller jo kanske, ibland. Men är boken bra skriven spelar det mig ingen roll vad den handlar om nästan ;) Börjar direkt tänka på min bok som sträcker sig över åtta års tid... Samtidigt behövs bakgrunden i början för att man ska förstå kärleken och besattheten som utvecklas. Vill jag tro iallafall. Hade dock mer bakgrund först, men efter feedback tog jag bort den - så; bra och passande tips för testläsare!

Eva Holmquist sa...

Tack! :-)

Förhoppningsvis är dina åtta år intressant... ;-)