fredag, augusti 17, 2012

Genre avgör inte kvalitet!

Jag har skrivit om det här förut för det är något som ligger mig varmt om hjärtat och när jag läste Simona Ahrnstedt superbra inlägg idag var jag bara tvungen att skriva om det igen... :-)

I inlägget Vad är kvalitet eller surt sa räven om rönnbären... har jag bland annat skrivit om frågan om du är intresserad.

Jag blir ofta lite trött på när folk sätter kvalitetsetiketter på en hel genre som deckare är dåligt skrivna eller romantik är dålig kvalitet. Sanningen är ju att inom varje genre finns hög och låg kvalitet. Bland så kallade litterära böcker finns också både bra och dåligt. Dessutom är många böcker som kallas litterära i många fall genrelitteratur, men om författaren är känd som litterär definieras alla deras böcker som det. Doris Lessing har exempelvis skrivit flera utmärkta science fiction böcker. Det har också P C Jersild gjort.

Vi gillar inte alla samma typ av böcker, men varför ska vi behöva göra det. Det måste kunna finnas en bredd så att alla kan hitta något de uppskattar. Det oroar mig när läsare av vissa böcker idiotförklaras. Helst om den som gör idiotförklaringen inte läst boken ifråga. Jag vet inte hur många inlägg som jag läst där exempelvis alla som gillar Twilight idiotförklaras trots att personen ifråga inte läst böckerna. Det är helt ok att inte gilla en bok, men det innebär inte att de som gillar den är dumma i huvudet.

Simona skriver väldigt bra om det här så har du inte läst hennes inlägg så gör det!

Vad tycker du i den här fråga`? Vad tror du att det beror på att många buntar ihop genrer och sätter kvalitetsstämpel på den?

4 kommentarer:

undrentide sa...

Jag blir jätteirriterad när t ex folk säger "ledsen att jag inte _kan_ läsa din bok, men jag läser inte Fantasy." Varför inte bredda sina vyer? Varför inte låna den och prova att läsa och se? Många som vanligtvis inte läser Fantasy har blivit totalt sålda på mina böcker (senast maken till en kollega. Maken var oerhört skeptisk och läste bara för att han inte hade något annat att läsa för att senare utbrista "det här var ju bra!") Suck.

Eva Holmquist sa...

Ja, det är ledsamt... Jag har flera bekanta som läst boken och älskat den trots att de innan sagt att de inte läser SF

Monika sa...

Jag avskyr när människor idiotförklarar alla som läser en viss genre. Speciellt deckare råkar ju ofta ut för det, kommentaren "Jag läser inte deckare för de är så dåligt skrivna och alla är utifrån samma mall." är ju inte direkt okänd. Om man frågar dessa människor så har de aldrig läst en deckare, än mindre flera olika typer av dem.

Jag har visserligen en del genrer som inte tillhör mina favoriter, som fantasy och vampyrer, men visst händer det att jag läser sådana också. Och gillar dem. Det beror ju på boken, inte genren.

Eva Holmquist sa...

@Monika Jag håller med dig. Det beror ju helt och hållet på boken och inte genren.