söndag, augusti 19, 2012

Är innehållet viktigare än korrekturfel?


Det finns en tendens att böcker innehåller mer och mer korrekturfel. Det gäller både de som är traditionellt utgivna och de som är egenutgivna. Det är heller inte alltid små fel. Exempelvis läste jag en bok från ett stort förlag där en av personerna på ett ställe hade fått fel namn...   
Ibland hör jag kommentarer om att det inte spelar någon roll bara berättelsen är bra. Just idag fick jag kommentaren att det spelar ingen roll med många korrekturfel för innehållet är viktigare. Jag håller inte med om det. Innehållet är naturligtvis jätteviktigt och utan det blir det aldrig någon bra bok, men en bok där innehållet är bra som innehåller väldigt många korrekturfel blir knappt läsbar. Det är därför det är viktigt att ha så få korrekturfel som möjligt. Läsbarheten blir annars alltför dålig.
Om jag läser en bok som innehåller väldigt mycket stavfel och grammatiska fel stoppas läsningen hela tiden upp. Det är svårt att verkligen sjunka ner i bokens värld då. Helst ska läsningen inte störas av texten. Berättelsen rullar på och jag behöver inte anstränga mig för att förstå. Nu är det inte lätt att få allt rätt. Även böcker från stora förlag innehåller ofta fel, men det är skillnad på om boken innehåller färre fel än du kan räkna på din ena hand eller om varje sida innehållet flera fel. Det är därför korrekturläsning är så viktigt. När jag skriver recensioner kommenterar jag aldrig om korrekturfelen är färre än tio, men om många sidor innehåller fel kommenterar jag det för då stör det läsningen. Och om det är fel på i stort sett varje sida så skriver jag inte en recension. För då går det inte att bedöma boken.
Det är oroväckande att inte alla förlag och författare inser hur viktig korrekturläsningen är. Förhoppningsvis kan det bli bättre om vi som läser mycket diskuterar frågan. Om inte en väg går genom ett intressant område till en intressant plats (motsvarande en bok med dåligt innehåll) vill vi inte åka längs vägen, men en väg som går genom ett intressant område till en intressant plats kanske vi överger om den innehåller så många hål i vägen att vi hela tiden måste stanna (Motsvarande en bok med bra innehåll med många korrekturfel).
Vad tycker du? Spelar korrekturfel roll? Är innehållet det enda som är viktigt? Vill väldigt gärna höra dina tankar i frågan.

9 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Jag är en av dem som vill hävda att innehållet går före korrekturen. Men naturligtvis inte till vilket pris som helst.

Det som stör mig allra mest, är när folk l-e-t-a-r fel. Det kan gälla allt från avstavningar till rent stilistiskt och över till stavfel. Då känner jag att personen ifråga irrar bort sig själv från det viktiga i berättelsen.

Tyvärr tycker jag mig se en skillnad i hur vi egenutgivare recenserar varandras böcker. De allra flesta börjar med att berätta hur många fel det finns, för att sedan gå vidare till berättelsen. Vilken annan bok recenseras på detta sätt?

Det är ytterst sällan som etablerade recensenter börjar med att berätta vilka fel som finns stilistiskt i en bok.

De som letar fel snubblar över sig själva när de läser, och det tycker jag avspeglas i deras recensioner.

Eva Holmquist sa...

Innehållet är viktigast. Det håller jag med om. Men det finns en gräns för hur mycket innehållet tål av korrekturfel. Jag brukar jämföra det med en väg. Om vägen går över ointressanta områden och till fel ställen då spelar det ingen roll vad kvaliteten på vägen är. Få kommer att åka där i vilket fall.

Men (och det är det här jag tycker är viktigt) att även om vägen går till exakt rätt ställe över alla intressanta platser, men vägen är så dålig att du inte kan köra där. Då är det ett stort problem!

De böcker jag recenserar är böcker jag läser för mitt eget höga nöje skull. Jag recenserar alltså aldrig böcker som jag hjälpt till att korrekturläsa, eftersom vid korrekturläsning letar jag fel och då blir det ingen rättvisande recension. När jag läser letar jag alltså aldrig fel, men när jag snubblar på grund av att bokstaver är omkastade, grammatiken är helt fel (alltså inte lite tveksam utan så du knappt förstår meningen), stycken återkommer direkt efter varandra, etc kan jag inte undvika att notera det och när de felen blir så många att det stör läsningen kan jag knappast låta bli att nämna det i en rättvis recension.

Jag har läst mängder av böcker både traditionellt utgivna och egenutgivna. Alla har innehållit något fel. Däremot de som innehåller så många fel att det påverkar läsbarheten har uteslutande varit egenutgivna. Det innebär inte att alla egenutgivna är dåliga på den här punkten. Det finns många bra egenutgivna böcker som inte håller störande mycket korrekturfel. Jag tror att det handlar om det i vissa fall är färre personer som har läst boken innan den tryckts. Det är svårt att korrekturläsa. Du missar nästan alltid fel. Så det krävs att du gör det många gånger och att du tar hjälp av många andra. För att fortsätta väganalogin. Ett litet gupp på vägen gör inget, men när det är gropar över hela vägen så är det problem. Det spelar ingen roll hur bra berättelse du har om ingen orkar läsa den.

Hanna Lans sa...

Fast jag tycker ändå att de allra flesta egenutgivna böcker jag läst klarat sig utan allt för många gropar. (Även om många skulle behövt en omgång korrektur till.)

Jag reagerar också på att mycket av det som sägs om en egenutgiven bok, inte hör till en recension. Den hör till lektörsutlåtanden och korrekturläsarna. Vad ska författaren göra åt felen när boken redan är publicerad? Då kan man lika gärna kontakta personen privat och ge tips till nästa bok.

(Jag syftar inte på någon särskild i mina kommentarer, jag klumpar ihop mina samlade intryck.)

Eva Holmquist sa...

Jag håller med dig om att det är få egenutgivna böcker som har så många korrfel att det påverkar läsbarheten. Av alla böcker jag läst är det bara tre där problemet varit så stort att jag skulle skriva om det i en recension. Av dem är det bara en som jag publicerat en recension och det var efter att författarna bad ig om det. En recension är för mig riktad till andra läsare. Den seer därför annorlunda ut en om jag var en provläsare eller korrekturläsare som författaren bett om hjälp att förbättra boken. Jag ger därför aldrig en lista på de korrfel jag hittar (skulle heller inte vara möjligt för de fall där det påverkar läsbarheten eftersom antalet då är alltför stort). Det är ganska meningslöst när boken redan är tryckt.

Däremot tycker jag att det är oroande att jag numera i stort sett alltid hittar flera korrfel i de böcker som traditionella förlag gett ut. De lägger med andra ord inte lika mycket tid på korrläsningen nu som för tio år sedan då det var sällsynt...

Pelle Mårtenson sa...

Det är klart det finns en gräns. Det är väl rätt sällan man stöter på en bok som är helt felfri. Men en liten grej är ju synd att haka upp sig på. Men när felen fortsätter att komma med jämn mellanrum blir det ju störande.

Sen antar jag att en del författare får orättvis kritik när böckerna är översatta. Läste just Hungerspelen på svenska och den var det väldigt mycket fel i. Men jag antar att det är i översättningsprocessen det har fallerat?

Annika sa...

För mig är njutbar läsning summan av allt: historien, språket, grammatiken och avsaknaden av korrekturfel. Om jag får en bok i min hand som är fullproppad med korrfel känns det som om den som givit ut boken helt enkelt skiter i mig som läsare. Om jag betalar för en bok förväntar jag mig att någon ansträngt sig för att ge mig en så bra läsupplevelse som möjligt. Allt annat känns respektlös.
Om det blir så att jag ger ut mitt manus själv kommer jag att göra allt som krävs för att korrekturfelen inte blir fler än en handfull.

Eva Holmquist sa...

@Pelle Jag föredrar om det är möjligt att läsa böckerna på originalspråket av just det skälet.
@Annika Håller med dig. Det förstör läsupplevelsen med alltför mycket fel. Skönt att höra att du tar det på allvar. Vad är det för projekt du håller på med? Är det något på gång i närtid?

Annika sa...

En underhållningsroman som ska snart testa sina vingar! :)

Eva Holmquist sa...

Låter spännande! :-) Skriv gärna om den här när det närmar sig...