onsdag, augusti 29, 2012

Om att skriva för unga vuxna – gästblogg av Anna GranströmNär jag var 18 åkte jag till Dominikanska Republiken och träffade en puertorican. Ett år senare åkte jag till Puerto Rico och förälskade mig i landet direkt. Och i puertoricanen som jag hade träffat året innan. Allt var helt magiskt och jag var så naivt kär i hela landet. Jag svalde allt med hull och hår och ville stanna kvar för alltid.
Några år senare flyttade jag hem igen för gott, som en helt ny människa.  Naiviteten hade tvingats bort, det exotiska ersatts med vardag och kulturkrockarna börjat synas mer och mer. Jag hade skrivit dagbok under hela tiden och alltid drömt om att skriva en bok, och när jag satt hemma i Sverige igen och försökte bearbeta allt jag hade varit med om insåg jag att jag satt med den bok jag alltid hade velat skriva rakt framför mig. Jag åkte tillbaka till Puerto Rico ett par gånger för research om landet, gjorde en mindmap över karaktärer inspirerade av de jag träffat, och plötsligt var boken klar. Eller inte så plötsligt egentligen – den tog mig nio år att skriva. Resultatet blev Halva min Måne, utgiven augusti 2012, och den version jag har gett ut på det lilla förlaget Alligator Förlag är ganska omarbetad mot det manus jag skickade till ett gäng stora förlag 2011.
Att det skulle bli en roman för unga vuxna insåg jag väldigt tidigt. Det föll sig naturligt eftersom jag själv var ung vuxen när jag åkte till Karibien. Huvudpersonen Ida är i samma ålder när hon åker dit och bär på samma naivitet, förhoppningar, äventyrslust och oförstörda kärlek som jag gjorde. Boken utspelar sig under flera års tid och Ida växer upp, och min förhoppning är att de som läser ska kunna känna igen sig som unga men samtidigt lära sig att se tecken på när det är dags att säga stopp.
Idas förälskelse i puertoricanen gör henne blind för allt. För puertoricanens festande som övergår i missbruk och för hur hon själv försvinner alltmer och tillslut bara är en skugga av sitt forna jag. Jag ville fånga upp problematiken redan för unga vuxna, innan det blir ännu svårare att ta sig bort.
Tanken är samtidigt att det ska vara en lättsam bok som är svår att lägga ifrån sig, vilket jag också har fått höra att den är. En bok som man både kan läsa på stranden eller när som helst. Jag ville inte göra den för tung eftersom den är för unga vuxna, och det hoppas jag att jag har lyckats med – även om flera läsare har sagt att de grät på slutet.
Efter att ha skrivit den här boken märkte jag att romaner för unga vuxna, i den där mellanfasen, är min grej.  Jag har två böcker till på gång, och båda är för unga vuxna de också.  Det är helt enkelt den period av livet som intresserar mig mest att skriva för. Strax innan man blir vuxen på riktigt, lär sig hur livet fungerar och att man inte får glömma bort sig själv.
Halva min Måne finns att köpa direkt genom mig för 75 kronor inkl. porto: mail

Smakprov av första kapitlet

Och mer om boken

Boken finns även på Adlibris för 88 kronor och förhoppningsvis hos fler återförsäljare inom kort.

2 kommentarer:

Birgitta sa...

Visserligen är jag ingen "ung vuxen", men jag blir otroligt nyfiken på din bok med det fina omslaget och den spännande inledningen. Vilken story! - Stort lycka till!

Anna Granström sa...

Hej Birgitta!

Jag har läsare i alla åldrar! Det bästa är att vi alla har varit unga vuxna, även om vi inte är det längre...