tisdag, oktober 29, 2013

Teman i böcker

Jag diskuterade teman med en av mina läsare som frågade om jag bestämmer mig innan för vilket tema som ska genomsyra berättelsen.

Det är nog olika för olika författare, men jag gör det inte. Temat växer fram medan jag skriver första utkastet eller det är kanske mer korrekt att beskriva det som att mitt undermedvetna styr temat. Det är först när jag läser första utkastet som jag upptäcker vilket temat är. Sedan under redigeringen kan jag förstärka temat på olika sätt, men jag ändrar aldrig temat.

Sen upplever jag det som att berättelsens teman styrs väldigt mycket av vad jag som författare är intresserad av och vilka frågor jag grubblar över. Vilket påminner mig om att jag skrivit om teman tidigare, se blogginlägget Teman i böcker från 2012...   ;-)

Vi återvänder till de frågor som intresserar oss... ;-)

Som läsare tycker jag att temat förhöjer berättelsen. Av den anledningen gillar jag Ursula K Le Guin som ofta i sina böcker behandlar teman som jag också intresserar mig för. På samma sätt intresserar mig Kelley Armstrongs böcker som förutom att de är spännande och tar upp intressanta teman.

Hur är det för dig? Bryr du dig om berättelsens tema? Är det något som gör att du blir mer intresserad av en bok eller spelar temat ingen roll för om du gillar boken eller inte?

2 kommentarer:

Astrid Ahlberg sa...

Temat är ju viktigt, om jag nu förstår rätt vad du menar med det. Alltså inte själva handlingen/genren utan genom vilka ögon man ser? Som att man kan vilja beskriva möten mellan människor, hur vi påverkar varandra, på gott och ont.

Eva Holmquist sa...

Ledsen att jag inte sett din kommentar innan...
Ja, och vad berättelsen i grunden handlar om