lördag, mars 27, 2010

Större utbud

Om vi går riktigt långt tillbaka i tiden var skriva och läsa ett privilegium för ett fåtal. Texterna som var nerskrivna var sedan tvungna att kopieras för hand om de skulle spridas. Boktryckarkonsten innebar en revolution genom att förenkla spridandet av böcker. Man kunde trycka böckerna och var inte längre tvungen att kopiera exemplar för exemplar för hand. Nästa revolution kom när gemene man började kunna läsa och skriva och marknaden för texter blev större. Det var ändå så att det var svårt för en enskild person att trycka sin egen bok. En tryckpress är både dyr och otymplig. Det här är något som ändrats radikalt.

Numera finns mycket större möjlighet att själv distribuera dina texter. Alternativet med att ge ut sin bok via ett förlag finns naturligtvis kvar, men det finns många alternativa vägar...
Det finns numera tryckmetoder som inte har lika hög uppstartskostnad, vilket gör on-demand tryck möjligt. Det gör att du kan trycka mycket mindre upplagor och då är det möjligt för en enskild individ att trycka upp sin egen bok och sälja. Det finns också flera tjänster där du kan ladda upp din bok och sedan trycks den alltefter någon vill köpa den. Då kan tryckkostnaden fullt ut betalas av köparen av boken istället för att du som författare måste ligga ute med pengar. Du kan också göra din egen e-bok alternativt pdf som du sedan kan sälja till presumtiva köpare. De digitala medierna har som bekant den fördelen att när boken väl är klar inte har några produktionskostnader och distributionskostnaderna blir mycket lägre. Om du dessutom inte vill ta betalt för din text finns det ännu flera möjligheter att sprida din text genom bloggar och speciella sajter som riktar sig till dem som skriver och där det finns möjlighet att lägga upp sin text och få den läst. Kort sagt har distributionssätten ökat enormt och är dessutom enklare att utnyttja för en enskild individ.

Eftersom en författare nu har mycket lättare att få ut sina texter till läsare och inte längre enbart är beroende av förlag som naturligtvis bara kan ge ut titlar som de tror de kommer att kunna tjäna pengar på tror jag att utbudet av texter kommer att öka lavinartat.

Det innebär inte att det nödvändigtvis blir lättare att leva på sitt författarskap, men den frågan återkommer jag till...

2 kommentarer:

Ulf sa...

Enkelheten skapar tyvärr kvantitet, inte kvalitet...

Ponnymamman sa...

Ja, det ligger ju i sakens natur... ;-)
Däremot borde det kunna ge upphov till ett större urval, vilket gör att duktiga författare med en smal genre kan hitta sin publik.