onsdag, oktober 06, 2010

Oktober månads tema i nutidsnovelltävlingen

Jag deltar i DuoDitos nutidsnovellstävling. Denna månad är temat Poetisk realism - En stilriktning som visar människan som ett offer för samhälleliga, kulturella, historiska eller psykologiska förhållanden. Hon kan inte göra fria val utan styrs av dessa yttre och inre tvång.
Ett tema som gav mig många idéer. Hade stora svårigheter med förra månadens tema å andra sidan så det går nog på ett ut... ;-)

Lite idéer kring hur man kan tänka kring temat:

Tänk på vad du absolut inte skulle kunna tänka dig att göra och fundera sedan ut ett skäl till varför du verkligen skulle vilja göra just det... ;-)

Det vi absolut inte kan tänka oss att göra är... oftast det som vår kultur har tabubelagt...

Lite exempelsituationer kring temat (som jag tyvärr inte hinner utveckla till noveller... ;-) ):
- Vid en skilsmässa vill kvinnan att den före detta mannen får vårdnad om den tvååriga dottern eftersom hon just fått möjlighet att åka på en ex...pedition alt arkelogisk utgrävning. Omgivningen stämplar henne som en dålig mamma och ttrycket blir för stort för att hon ska kunna stå emot...
- En femtonårig tjej ska välja till gymnasiet. Hon vill välja frisörprogrammet, men eftersom hon har höga betyg blir omgivningen förfärade över hennes planer och hon övertygas om att välja samhäll istället med juridisk inriktning.
- Lina har ridit sedan hon var sju och hennes mamma har bestämt sig för att Lina ska få alla de chanser som hennes mamma inte fick. Linas mamma drömde om att ridstjärna och hon köper häst till sin dotter och skjutsar hen...ne till alla tävlingar som är i närheten. Lina själv tycker att det är kul att umgås med hästar, men hatar att tävla. Nu får en berömd tränare syn på henne ute på tävlingarna och erbjuder sig att träna Lina så att hon ska kunna komma med i landslaget. Enda haken är att det innebär att de måste flytta. Lina vill absolut inte, men hur ska hon kunna få mamman att förstå?

Samma underliggande tema finns i min science fiction roman Kedjor känns bara när du rör dig. Om du är nyfiken på hur jag behandlar det kan du titta in på Kapitel1 och söka reda på den och läsa...

Inga kommentarer: