onsdag, april 30, 2014

Läs även nya författare!

Min favoritgenre är fantastik i alla dess former. Skräck, fantasy och science fiction som vidgar tankarna och är spännande att läsa.

När jag pratar med andra som gillar genren så är det många, men definitivt inte alla, som är mer intresserade av att läsa de stora namnen än att hitta nya guldkorn. Jag har full förståelse för det eftersom du vet vad du har... 
Problemet är bara att om vi ska få fram bra svenska författare behöver någon läsa nya författare. Som många andra läser jag mest SF och fantasy på originalspråket, men jag försöker se till att läsa svenska författare som kommer ut inom genren, eftersom de har en väldig uppförsbacke. Det är väldigt många läsare i Sverige som inte läser SF och fantasy och om vi som älskar genren väljer att läsa enbart utländska titlar kommer svenska författare att sluta skriva...


Svenska förlag är fortfarande skeptiska mot nyskriven svensk SF och fantasy eftersom de ser marknaden som liten, vilket gör att det är relativt få som plockas upp av förlagen. Därför finns det många som väljer att gå via små förlag eller ge ut på eget förlag. De flesta egenutgivare och små förlag, men definitivt inte alla, satsar hårt på kvaliteten på sina böcker. De lejer in hjälp med lektörsläsning, korrekturläsning, layout, omslag etc De byter ofta tjänster med varandra för att få ner priset, men samtidigt hålla kvaliteten uppe. Det innebär att det finns många högkvalitativa böcker som är egenutgivna. Återigen, det gäller naturligtvis inte alla. Många av egenutgivarna ger också ut sina böcker som e-böcker och sätter då ett riktigt lågt pris. Du kan alltså testa författare väldigt lätt på det sättet.  Numera kan man låna både tryckta böcker och e-böcker på biblioteket. Finns titeln du är ute efter inte inne kan du ge inköpsförslag till ditt bibliotek och då tar de ofta in boken. Därför har vi alla i Sverige att läsa många nya författare helt gratis via biblioteken om vi inte har råd eller vågar chansa med en ny författare.

När jag hör talas om en ny svensk författare som verkar skriva i en stil som jag gillar försöker jag alltid se till att köpa eller låna hans/hennes bok för att testa. Det gäller oavsett om det är en bok som kommit ut via något av de större förlagen, ett litet förlag eller är egenutgivet. På det sättet kan jag hitta nya guldkorn och jag stödjer nya lovande författare så att jag får chansen att läsa mer från deras penna... :-)

Så därför oavsett vilken genre just du gillar så se till att läsa även nya författare! På det sättet kommer vi att fortsätta att kunna läsa bra böcker... :-)

Vad har du läst för nya författare i år?

Om du vill se vad jag läst i år kan du kolla in min Goodreads sida.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Enda debutanten jag läst hittills i år är Jonas Larssons medryckande "Havet under oss". Jag försöker att hålla mig ajour med ny svensk fantastik, även om jag tyvärr inte hinner läsa allt.

Eva Holmquist sa...

Den har jag inte fått tag på ännu. Var den bra?
Kram Eva

Anonym sa...

Jag läser gärna de böcker om jag tycker historien verkar intressant. Så mig gör det inget om det är en ny författare. Just nu läser jag Alvhilda av Pernilla Lindgren.

Perny sa...

Visst är det så. Jag själv hinner inte läsa så mycket som jag vill men jag försöker oftast köpa in böckerna för att stödja och sedan läsa när jag hinner.

Edgrenskan sa...

Jag läser mycket nytt men också av favoritförfattare.
Ni missar väl inte min dystopiska sf-novell som snart släpps?? Håll utkik!

Eva Holmquist sa...

Tipsa gärna när den kommer Edgrenskan! :-)
Jag har just läst klart Alvhilda... :-) Den var bra. En bok av en ny författare som jag läst efter årsskiftet är Eldbunden (som jag gillade)

Gisela sa...

Jag kan passa på att tipsa om en egenutgiven bok som jag gillade skarpt, nämligen Astrid Ahlbergs Porten som numera finns på Antares förlag. Riktigt bra och mysig bok av en ny författare!

Eva Holmquist sa...

Tack för tipset Gisela! :-)
Kram Eva