söndag, september 04, 2011

Du behöver fler konflikter

Lyssnade på podcasten I should be writing och Mur pratade om vad som ger en berättelse dess djup. För att du verkligen ska ryckas med i berättelsen behöver du både inre och yttre konflikter. Den yttre konflikten driver berättelsen framåt medan den inre får läsaren att bry sig om berättelsen.

Jag tror att hon har alldeles rätt. Det behöver finnas fler nivåer i en berättelse och flera konflikter. En konflikt behöver inte vara jättevåldsam. Det kan vara så enkelt som att en kvinna som är adopterad vill hitta sin biologiska mamma medan adoptivmamman absolut inte vill det, eftersom hon är rädd för att förlora sin dotter. Det kan också vara en blyg och reserverad person som helst vill vara själv som för att uppnå ett yttre mål, t.ex. få behålla sitt hus, måste ge sig ut och övertyga andra. En bra övning med ett färdigt manus är att titta på de konflikter som finns där (inre och yttre) och se om vi kan skapa ytterligare någon konflikt och vart det i så fall skulle föra berättelsen.

Brukar du fundera på konflikterna i dina berättelser? Har du alltid med både inre och yttre konflikter?

2 kommentarer:

Perny sa...

Jag tänker inte så mycket på konflikterna, dom faller sig naturligt. Det är konflikterna som får mig att skriva från början, det är dom som är hela storyn.

Ponnymamman sa...

Håller med dig om att konflikterna driver historien... :-)
Gillar när det är många konflikter som påverkar varandra och då är en extra koll efteråt bra... ;-)