onsdag, oktober 26, 2011

Skriv som en testare!

Ibland läser jag berättelser där allt lunkar på i en lugn takt utan vare sig toppar eller dalar. I längden blir det ungefär lika spännande som att åka på en rak landsväg utan kurvor och backar. De flesta berättelse vinner på att du som författare skapar dramatik i berättelsen. Naturligtvid inte hela tiden, men det behöver finnas dramatiska scener.

För att skapa dramatik kan du använda samma tankesätt som testare gör...

(Om du undrar över varför det behövs testare som testar system innan de börjar säljas (varför gör de inte bara rätt från början... ;-) ) så kan du tänka på följande situation som skulle vara ungefär samma sak. Tänk dig fyrtio stycken författare som diskuterar sig fram till en grov outline för en bok, delar upp kapitlen mellan sig, sätter sig på varsin kammare och skriver några kapitel var och sedan trycker upp resultatet. Berättelsen skulle troligen inte hänga ihop)

Så hur skriver du som en testare?
Jo, tänk på den situation som din huvudperson befinner sig. Fundera på vad som kan gå åt pipan. Nästa steg är att fundera på hur du kan få det att gå åt pipan. Det kanske dyker upp en person som absolut inte får hitta huvudpersonen i den situation han/hon befinner sig i. När det sedan gått åt pipan för din huvudperson så kan du fundera på hur han/hon försöker hantera situationen. Efter det kan du vrida det hela ytterliare ett varv genom att fråga dig hur hans/hennes försök att hantera situationen kan gå fel, etc.

Med ovanstående tankesätt kan du skapa dramatik i berättelsen där du upplever att det behövs.

Har du testat att skriva som en testare någon gång?
Vad tyckte du i så fall om arbetssättet?

Inga kommentarer: