lördag, oktober 29, 2011

Olika sätt att använda en outline

Har den senaste tiden hört både personer prata om och skriva om outlines som om det bara fanns ett sätt att använda dem så jag tänkte dyka ner i lite olika användsningsområden för outlines. Alla kommer inte passa dig, men förhoppningsvis finns det någon idé du kan ta med dig och använda i ditt egna arbete.

En användning av outline är att du använder den för att planera din berättelse och där listar du det som ska hända från början ända fram till slutet. Den använder du sedan som en mall för vad du ska skriva. När något händer som gör att du ändrar planerna uppdaterar du outlinen. Det är ett sätt att skriva som passar vissa författare, men inte alla. Själv har jag upptäckt att den berättelse som jag har en hel outline för innan jag börjar skriva inte kommer att bli färdig. Istället för att bli en hjälp blir den ett hinder. Misstänker att min hjärna får för sig att boken redan är skriven och därför blir uttråkad när jag försöker skriva.

En annan användning av outline som jag själv använder är när jag av någon anledning fastnar i berättelsen. Då gör jag en outline över det jag skrivit som jag sedan använder för att se om jag hamnade fel någonstans och behöver backa. Dessutom tittar jag framåt och spånar olika idéer om hur jag kan fortsätta. Då brukar det lossna och jag kommer igång igen.

En tredje användning av outline är som hjälp för redigeringen. Så gjorde jag med min senaste bok som jag skrev från början till slut i ett enda flöde. Läser du hela berättelsen är det lätt att fastna i smådetaljer som ordval och liknande. Outlinen hjälper mig att få en överblick över det jag skrivit. Så då när jag läste igenom det första gången delade jag in berättelsen i scener (scenerna fanns redan, men jag markerade var de började och slutade) och gjorde sedan en outline. Därefter analyserade jag berättelsen för att se hur jag behövde ändra den för att få den riktigt bra.

Outline kan vara ett bra verktyg och kan navändas både som plan och som ett sätt att få överblick över historien.

Använder du outline? Hur använder du den då? Vet du ytterligare sätt att använda outlinen?

Skulle vara kul att höra dina tankar! :-)

2 kommentarer:

My Myself and I sa...

Jag bara skriver på :) Skriver lite i början och sen kommer jag på en scen som passar i mitten så då skriver jag där. Jag låter historian i mångt och mycket skriva sig själv. Sen gäller det att få ihop det på slutet!

Ponnymamman sa...

Jag gör lite likadant så outlinen blir en hjälp för att se om jag fått ihop det och vad som behöver justeras... ;-)

En outline för att planera vad jag ska skriva funkar inte alls för min del, men för att få en överblick vid redigeringen kan den vara användbar.