söndag, oktober 30, 2011

Sluta vid rätt tillfälle

I fredags sjöng Linni Dark Lady i Idol. Innan framträdandet kommenterades kortfattat det faktum att det är en sång som handlar om otrohet något som måste förbryllat dem som aldrig hört stycket innan. I den delen som sjöngs fanns det nämligen mycket lite som avslöjade att låten var om otrohet.

Dark Lady är uppbyggt på ett sätt som jag gillar även i berättelser, dvs när du avslöjar lite i taget så att det först är i slutet du får hela bilden. Eftersom deltagarna i Idol bara har en kotr stund de får sjunga måste du ta en del av låten. Det blir en smula bekymmersamt i de fall där låten är en berättelse där du inte får hela bilden förrän i slutet. Då blir det som med Dark Lady att hela poängen med låten försvinner.

Om du inte hört hela låten eller inte lyssnat på texten så ta och lyssna på den och fundera på vad som händer när du stoppar låten vid olika tillfällen.

När vi själva skriver är en viktig förmåga att sluta vid rätt tillfälle så ta en av dina egna texter och gör samma sak. (Hörde en författare som när han skrev ut sitt manus missade att få med sista sidorna. När han inte upptäckte det när han läste insåg han att han slutat för sent.) Vad händer med berättelsen när du slutar vid olika tillfällen?

Inga kommentarer: