söndag, november 27, 2011

Recension av Inferius - En kul ungdomsbok i Arthur C Clarkes anda


Det är intressant att se hur utbudet av böcker växer genom att det numera är möjligt att publicera via internet. En författare som tagit fasta på det är Janerik Lindgren som publicerat en betaversion av sin ungdomsbok Inferius på nätet. den finns för gratis nedladdning här

Inferius handlar om Kim som vid ett besök på Liseberg ramlar ner i jordens inre. Det visar sig finnas en hel värld därnere och ett samhälle med intelligenta neandertalare. Det som först verkar vara ett fantastiskt samhälle där alla får det de behöver visar sig vara något helt annat. Vi får följa Kim som tillsammans med några frihetskämpar kämpar för att störta regenten. Boken är skriven för 11-åringar och uppåt.

Berättelsen börjar i lite för maklig takt, men när väl Kim väl får kontakt med frihetskämparna blir det ett helt annat driv i berättelsen. Stilen påminner om Arthur C Clarkes ungdomsböcker. Tänk "Äventyr på rymdstationerna" så får ni en bra känsla för vilken typ av bok det handlar om. Eftersom jag själv gillar den typ av böcker så uppskattade jag också läsningen.

Det finns en hel del härliga karaktärer i boken och där är är Norton mammufanten en definitiv favorit. Det finns också många väl genomtänkta detaljer i hur det fungerar i Inferius som gör berättelsen både kul och tänkvärd.

Inferius är en betaversion, men är ändå väl värd att läsa. Den innehåller väldigt få skrivfel som kan störa läsningen. Förutom den första delen är tempot lagom och jag ville inte gärna lägga ifrån mig boken. Jag läste igenom den på två kvällar. Den första kvällen blev det tills Kim kommit till frihetskämparna. Andra kvällen ville jag inte lägga ifrån mig boken utan läste den till slut. I nästa version bör antagligen första delen skrivas om en del för att öka tempot. Det finns också en del arbete som behöver göras när det gäller dialogerna för att varje karaktär ska få en distinkt röst. Den tydligaste karakären med en röst som stämmer överens med den är Norton. För de andra kan de ibland låta lite för lika. Men det är i sammanhanget petitesser och boken är väl värd att läsa i sitt nuvarande skick. Så passa på! Surfa in på Inferius hemsida och ladda ner boken. Det är den värd.

Lite information om författaren:
Janerik Lindgren är född 1956 och bosatt i Borås. Under 80- och 90-talen arbetade han som copywriter i Göteborg och Stockholm. 1999 skrev han och Erik Eger en populärhistorisk bok, "Två Millennier, Tvåhundra Milstolpar" som gavs ut på Ekerlids förlag. Vi har efter det bl a skrivit ett filmmanus (Erik är filmregissör.)

2 kommentarer:

hegenabo.com sa...

Spännande, jag älskade Arthur C Clarke när jag var liten så detta är kanske nåt jag ska kolla på. Så många böcker på önskelistan bara och så lite tid! Tack för introduktionen!

Eva Holmquist sa...

Ingen orsak! :-)
Alltid kul att tipsa om böcker man gillar