söndag, januari 15, 2012

Djävulens tonsteg – en ny deckarfavoritNär det gäller deckare har jag en viss tendens att få vissa författarfavoriter och sedan läsa alla deras böcker. Hans-Olov Öberg har med Djävulens tonsteg blivit min senaste favorit. Den påminner om Ann Cleeves Shetlandsserie även om den utspelar sig i en helt annan typ av miljö. Det är den typ av mysiga deckare som jag är väldigt förtjust i.

Djävulens tonsteg utspelar sig i Västerås 1978 och Hans-Olov har lyckats få fram 70-talskänslan väldigt bra. Eftersom jag själv var tio år då, är igenkänningsfaktorn i de delar där vi följer tolvårige Elias, väldigt hög. Berättelsen börjar med att Jimmy Magnusson blir mördad när han ska hämta noterna till repetitionen med gosskören. Först verkar det obegripligt att någon skulle vilja mörda en tolvårig pojke, men allteftersom polisen lyckas ta reda på mer om Jimmy och hans relationer dyker det upp möjliga motiv. Jimmy var kanske inte den oskyldige gossopran som han först gav intryck av att vara.

Berättelsen berättas från många olika synvinklar, men de huvudsakliga perspektiven är Elias Fagervik och Benny Modigh. Elias Fagervik är den duktiga killen som på sitt håll försöker ta reda på vad som hänt. Benny Modigh är den musikintresserade polis-inspektören som tillsammans med övriga poliser och krigskorrespondenten Annelie Fri löser gåtan med mordet. Karaktärerna är trovärdiga med många bottnar. Alla har sina bevekelsegrunder som påverkar hur de agerar och det ger ett djup till berättelsen. Det är tydligt att författaren vet en hel del om musik och det berikar historien utan att det tillåts ta överhanden. Vi möter trovärdiga karaktärer, bra miljöskildringar och en intrig med överraskningar längs vägen. Kort sagt den perfekta boken för semestern.


Förlagets hemsida

Boken på bokus

Knuff recension


Inga kommentarer: