lördag, februari 18, 2012

Skriva regelbundet gör allt lättare

När jag var på bokmässans skrivarskola var det flera som pratade om att de borde en längre sammanhängande period under dagen för att de skulle kunna skriva. Jag har upptäckt att jag kan få vettigt jobb gjort under en mycket kort tid. Till och med så kort som uppdelat på femminutersperioder. Hemligheten är att skriva regelbundet. Ju längre jag varit iväg från texten desto längre tid tar det att komma in i den igen. Skriver jag regelbundet ligger däremot berättelsen alltid i bakhuvudet och när jag väl sätter mig ner flödar orden.

Missförstå mig inte. Som alla andra får jag också de där perioderna då det tar flera dagar innan jag sätter mig ner och skriver. Däremot vet jag att om jag lyckas sitta ner åtminstone fem minuter varje dag så går allt mycket lättare. Framförallt när jag arbetar med första draften. Vid redigeringen är det lättare med längre uppehåll.

Hur är det för dig?

3 kommentarer:

Andrea sa...

Samma här. Har jag haft ett längre uppehåll tar det emot väldigt att komma igång, jag måste läsa igenom allt för att minnas vad jag pysslade med, behöver minst en timme sammanhängande några dagar i sträck för att hitta tillbaka. Men när jag kommit in i lunken - ja, jag har ju inte så mycket tid att avvara och sitter sällan så länge som en timme! 20-30 min är vanligare. Tio minuter funkar också. Men minsta uppehåll, så blir det svårt igen. Härom dagen hade jag, efter en veckas uppehåll, möjlighet att skriva (eller rättare sagt redigera) över tre timmar i sträck. Jag satt mest och stirrade dumt på skärmen och tyckte allt jag skrivit var skit...

Helena Milton sa...

Hej!
Tittade in här tack vare länk från Desirée. Jag måste bara säga att det var en mycket bra titel på din kommande bok! Den slår an och gör en nyfiken på att få veta mer. Jag tittar in igen en annnan dag. Trevlig söndag!

Eva Holmquist sa...

@Andrea Skönt att höra att jag inte är ensam! :-)
@Helena Tack! :-)
Välkommen tillbaka!