onsdag, mars 28, 2012

Idéer för att lyfta med ett rymdskepp från en planet

Jag tänkte dela med mig av de idéer på hur man kan få ett rymdskepp att lyfta från en planet som jag fick från Madde-mamman och Edward. Det kan ju vara fler som har liknande frågor...   ;-)

 • En idé från Skalman i Bamse: anti-gravitationskraft. Hur det funkar har jag ingen aning om, men det verkar fiffigt med ett "bränsle" som bygger på anti-gravitation. :-)
 • Kanske supraledare i tunna skikt som packas samman horisontellet i batterier och kan användas för att klättra upp på magnet/gravitationsfält om man förutsätter att t.ex. CERN lyckas labba fram en GUT (Grand Unified Theory) som knyter samman krafterna.
 • Om vi förutsätter kemiska raketer för att lyfta skulle man kunna tanka vatten och krocka isär till väte och syre för att använda som bränsle. Kruxet med väte är att den har så pass låg densitet i förhållande till energin i jämförelse mot t.ex. fotogen som populärt används vid låga altituder. Den är visst ungefär 7ggr mindre tät vilket kräver stor förvaring och deplacement när man skall upp. Fast det beror på om kan ta sin tid på vägen upp eller om man måste upp i exvis. 11.2km/s för att kasta sig ut i orbital från jorden.
 • Vill man vara lite mera exotisk och t.ex. förutsätta att man har oändligt med energi skulle man kanske kunna använda ljus.
 • En bas byggs på marken som lyser med laser på undersidan på skeppet, förbränner atmosfär och skapa en reaktion för att lyfta.
 • Man kan också vara smutsig och ha en öppen kärnreaktor som förbränner atmosfär och blåser ut för att skapa en reaktion. Beror på om man bryr sig om sin atmosfär förstås. Kanske en öppen fusionsreaktor skulle vara ok (betydligt mindre och långlivad radioaktivitet).
De faktorer som påverkar vilken lösning jag landar på är för Diligentiaserien:
 • Det får inte kräva en stor infrastruktur på planeten som de ska lyfta från med tanke på att de måste räkna med att åka från en planet och landa på en annan som de sedan ska kunna lyfta från
 • Det måste vara troligt att det som behövs för att fylla på bränsle finns i tillräcklig mängd och tillräckligt åtkomligt för att de ska våga räkna med att de kan fylla på bränsle
 • Det måste kunna ge tillräcklig kraft för att rymdskeppet ska kunna lämna omloppsbanan
 • Motorerna behöver vara tillräckligt enkla för att de med hjälp av bruksanvisningar ska kunna lista ut vad de behöver för bränsle, fylla på det och få igång motorerna igen
Det finns naturligtvis också den möjligheten att bränslet inte tar slut utan räcker för att både lyfta, resa mellan stjärnsystemen, landa och sedan lyfta igen.

Har fått in bra idéer som ni ser, men du kanske har någon ännu bättre...   ;-)
   
   

Inga kommentarer: