måndag, juni 30, 2014

Intryck från steampunkfestivalen

Det har varit en fantastisk helg! :-)
Tack alla arrangörer av årets Swecon!
Att sammanfatta den här upplevelsen blir inte det lättaste. Jag ska ändå göra ett försök att förmedla lite av mina intryck. Årets Swecon var också en steampunkfestival och jag var innan lite fundersam kring hur det skulle bli, men det blev helt fantastiskt bra. Väldigt många var klädda i steampunkinspirerade kläder och du fick se de mest fantastiska skapelser. Det var inte bara kläder och andra vanliga accessoarer utan allt möjligt som du kunde få se. Det blev också en fantastisk bra samtalsöppning. Det var väldigt lätt att börja prata med vem som helst. Kläder, accessoarer, apparater och annat blev mycket bra samtalsämne och sedan var det lätt att glida in på andra ämnen.

Mitt mål med helgen var att träffa vänner och få nya vänner och det uppfyllde jag med råge. Jag var inte på så många programpunkter, men de jag besökte var bra. Vid panelen jag satt i hade jag hjälp av tre mycket kunniga bibliotekarier och jag fick många bra boktips och det blev en intressant diskussion kring dystopier i ungdomslitteraturen. Inte minst fick jag veta allas favoritkatastrof. Tack Henrik, Lena och Helen! :-)

Min skrivarworkshop i världsbygge blev fulltecknad i stort sett med en gång och de som fick plats var en samling kreativa världsbyggare som gjorde workshopen härligt rolig. Nu ser jag fram emot att läsa berättelser från världen vi skapade... ;-)

Säljmässigt är min bedömning att bäst sålde smycken, sedan kom accessoarer och därefter böcker. En högst ovetenskaplig undersökning gör gällande att fantasy sålde bäst. Gärna med inspiration från nordisk folktro. Därefter kom antologier i olika genrer och först därefter kom science fiction. De flesta besökarna föredrog helt enkelt fantasy och det var (enligt mig) förvånansvärt många som inte läste science fiction. Synd tycker ju jag som är science fiction fan... :-).

I vår tävling (fantasifullaste sätt att dö i en sf-novell) deltog 21 personer, vilket jag är är väldigt nöjd med. Jag hade med vykort där du kunde läsa om mina böcker och 51 personer tog ett sådant. Jag sålde tio böcker som naturligtvis inte är fantastiskt mycket, men som är rekord för min del (huvudmålet för min del är att skapa kontakter och synas och inte att sälja). Jag måste också erkänna att vårt bord inte var bemannat hela tiden... ;-) Oskar sålde också många Maskinblod och Maskinblod 2 (även om jag inte vet rätt antal). Något som jag delvis tar åt mig, eftersom jag har noveller i båda... ;-)

Jag hade sällskap upp med Perny och vi delade rum på vandrarhemmet med många och intressanta diskussioner som bara det hade varit värt resan. Barhänget efter kongressen var också trevligt... :-)

Sammanfattningsvis en mycket bra kongress och för min personliga del så tyckte jag att steampunkinslaget lyfte kongressen ett snäpp. Det var också en fantastisk lokal även om den inte var så praktisk...

Var du där? Vad tyckte du i så fall?

Inga kommentarer: