tisdag, augusti 21, 2012

Biblioteken måste få finnas kvar!

Har just börjat läsa Isaac Asimovs självbiografi. Har alltid gillat hans böcker som t.ex. böckerna om Stiftelsen och framförallt hans Robotnoveller. De är uppbyggda som deckarhistorier med intressanta filosofiska frågeställlningar. Men det var inte hans böcker jag tänkte tala om nu... :-)

I ett kapitel skriver han om sin barndom. Om hur hans pappa uppmuntrade lärande. I en fattig familj är det inte lätt att stilla lästörsten hos ett barn som älskar att läsa och läser snabbt. Pappan fixade därför ett bibliotekskort och sedan släpptes han fri i biblioteket att låna det som han fastnade för. Han beskrev hur han gick på skattjakt och hittade det ena guldkornet efter det andra.

Det där påminde mig om när jag som barn letade böcker på biblioteket. Jag kunde inte få nog att läsa. Mammas och pappas bokhylla var snart genomläst och födelsedagsböcker tog snart slut. Då var biblioteket en fantastisk guldgruva där jag kunde gå i timtal och dra ut en bok, läsa på baksidan och om något fångade mitt intresse stoppa ner den i kassen att låna.

Biblioteken är verkligen en fantastisk resurs! Där kan alla de som vill läsa låna intressanta böcker även om de inte har pengar att köpa dem. (Och vem har råd att köpa alla de böcker man vill läsa?) Isaac Asimov beskrev hur han själv lärt oerhört mycket genom bibliotekens böcker. Det är en källa till kunskap och glädjen att lära sig. Och då tänker jag inte bara på fackböcker. Skönlitterära böcker lär oss också saker och framförallt får de oss att tänka i nya banor. Vi måste se till att biblioteken överlever!

Hur ser du på biblioteken? Är jag ensam om att tycka att biblioteken är så enormt viktiga? Hur kan vi utveckla dem så att de blir ännu bättre?

2 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Jag var ofta på biblioteket under min uppväxt. Det fanns liksom inte i min hjärna att man köpte böcker. Böcker fick man till jul och på födelsedagen (ofta var dessa de bästa presenterna) däremellan lånade man. Varför gör jag inte det mer med sonen?

Eva Holmquist sa...

Hej Hanna!
Kul att höra från dig igen.
Känner igen mig i det där att du fick böcker i present och däremellan lånade man. Jag brukade också få böcker om jag behövde utstå något som när de drog ut en tand hos tandläkaren...
Ändå associerar jag böcker till glädje... ;-)
Ta med honom och se vad han tycker. Just det där att du kan provsmaka böckerna gör ju att alla kan hitta något som passar dem :-)