torsdag, augusti 23, 2012

Hur är det att läsa en e-bok?

Tänkte skriva lite kort om hur jag upplevt att läsa en e-bok. Om du själv inte gjort det innan så kanske det kan vara intressant att höra om. Själv var jag en smula skeptisk till läsupplevelsen innan jag prövade. Jag har dels läst på en bärbar dator och dels på min mobil (Samsung Galaxy Gio) så jag har inte använt en läsplatta.

När det gäller den bärbara datorn upplevde jag det som lite bökigt, eftersom jag läser i sängen innan jag lägger mig. Det gjorde att jag fick sitta med en varm brbar dator i knäet. Dessutom gillade inte maken det hela, eftersom varje gång jag skulle vända blad så lät det. Har nämligen inget tyst tangentbord... :-) Fördelen var att du såg bra. Det blev snyggt layoutmässigt och texten syntes tydligt. Du kan också ändra storleken på textenså om du ser sämre kan du förstora texten och läsa lättare.

Mobilen tyckte jag bättre om. Det lät inte när jag bläddrade. Jag såg bra med tydlig text. Den var inte tung och otymplig som jag upplevde den bärbara datorn var. Mobilen väger heller inte mer beroende på mängde böcker, vilket är en fördel på semesterresor. Nackdelen (och detta är beroende av hur den som gör e-boken löser formateringen och layouten) är att ibland blev det svårare att läsa pga följande:
  • E-boken är formaterad med jämna yttermarginaler, vilket gör att avstånden mellan orden varierar. I vissa fall får du ett ord i vänsterkanten och ett i högerkanten med stort mellanrum emellan. Du får också i de fall det bara ryms ett ord på raden mellanrum mellan varje bokstav. Det stör flödet när jag läser. Det här går dock att åtgärda om du formaterar e-boken med ojämn högermarginal. Det gjorde jag med min bok för jag stördes av just det här fenomenet och jag vet att andra gör likadant. Dessutom tror jag att jag skulle kunna ändra inställningen så jag slapp det här även om boken ursprungligen är gjord så här.
  • Ibland börjar en ny replik på samma rad som föregående replik trots att det är en ny person som talar, vilket gör att det är en smula svårare att läsa. Det här tror jag måste vara ett formateringsfel hos just den här e-boken.
Så med andra ord är jag mycket positivt överraskad. Det är mycket lättare att läsa än vad jag trodde och läsupplevelsen är bra. De två saker som jag retar mig en smula på kan jag (tror jag) fixa genom en ändrad inställning. Ja, inte den andra punkten, men problemet blir nog mindre om raden inte blir så tätt sammanpressad. Mobilen har ju ett ganska litet fönster, men det stör faktiskt inte alls. Nu kommer jag säkert inte att överge pappersboken. Jag gillar fortfarande att bläddra och ta i en fysisk bok, men e-boken är definitivt ett bra komplement.

Har du läst en e-bok? Vad tyckte du om det?

2 kommentarer:

Monika sa...

Jag har läst några e-böcker på läsplatta, som jag föredrar eftersom jag inte vill ha bakgrundsbelysning.

Formateringsproblemen håller jag verkligen med om. Ibland har det hänt att rader till och med har kommit på fel ställe och det är ibland svårt att få en överblick över styckeindelningen.

Vad jag verkligen gillar med e-böcker är att jag kan markera text och spara undan. Det gör det betydligt enklare att hitta de intressanta bitarna när man läst klart. Jag kan också göra "handskrivna" anteckningar om det behövs. Och sökfunktionen är guld värt :)

Eva Holmquist sa...

Hej Monika!
Sökfunktionen hade jag totalt missat. Tack för tipset! Det måste jag testa... :-)
/Eva