tisdag, september 18, 2012

Outlinen klar

Nu har jag fått klar outlinen för Det är inte så lätt som du tror (fortsättningen på Kedjor känns bara när du rör dig). För min del är outlinen inte så mycket vad jag ska skriva utan jag använder den för att få en bättre bild över berättelsens struktur. Med andra ord så gör jag den inte innan jag skriver utan efter att jag skrivit.

Som du säkert vet vid det här laget så skrev jag första utkastet på berättelsen under maj och juni i år. Den har sedan fått vila tills för någon vecka sedan. Efter det har jag läst igenom hela berättelsen för att få en bild av vad den handlar om. Sedan har jag gjort en outline med scen för scen beskrivning. Det gör det lättare att se vilka strukturmässiga förändringar jag behöver göra i berättelsen. Så nu ska jag sätta mig med manus och outline och göra anteckningar över vad som ska ändras. Jag ser redan nu att jag ska skippa vissa scener och jag misstänker att någon tillkommer. Den här delen av redigeringen är spännande och mycket av arbetet med att få en stark berättelse sker nu...

Vad gör du för att få grepp om berättelsens struktur? Tycker du att strukturen är viktig?

2 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Jag hade ingen struktur alls för min första bok. Men så var den ju också en autofiktion, dvs baserad på mina egna upplevelser, så jag la kapitlen i den ordning saker och ting hände. Nu med mina andra bok, som är helt fiktiv, tänkte jag lära mig av dig! Idag ska jag strukturera upp och göra en outline. Har köpt olikfärgade post-its också för att identifiera vilket kapitel som handlar om vilken person. Ska försöka bringa reda i oredan.

Eva Holmquist sa...

Låter kul! :-)
Färgade post-it lappar har jag aldrig testat. Du får berätta om hur det fungerade sen
Kram Eva