lördag, september 08, 2012

Redigering av första utkastet

Är i full gång med redigeringen av första utkastet av Det är inte så lätt som du tror (fortsättningen på Kedjor känns bara när du rör dig). Det kommer att bli många redigeringar, men den här gör jag innan någon anna får läsa boken. Fick en fråga kring vad redigeringen av första utkastet innebär så jag tänkte svara på bloggen ifall det är fler som är intresserade... :-)
  1. Genomläsning av hela berättelsen - Det är här jag upptäcker vad jag egentligen skrivit om... ;-)
  2. Gör en outline av berättelsen som den ser ut nu med scen för scen beskrivning - Jag gör ingen outline innan jag börjar skriva utan det är först nu som jag gör det
  3. Med hjälp av outlinen gör jag en bedömning av strukturen på berättelsen - Jag tittar på om den håller, om scener inte tillför något, om scener saknas och om saker händer i fel ordning (eller beskrivs i fel ordning)
  4. Jag gör de strukturmässiga förändringarna som krävs - Det handlar mycket om att ändra ordning på scener, lägga till scener och ta bort scener. Det varierar hur mycket arbete detta innebär från bok till bok.
  5. Jag tittar på genomgående förändringar som krävs och genomför dem - Det kan handla om hur mycket beskrivningar som finns, de olika personernas röster, vems perspektiv en scen berättas utifrån, om motivationen för agerandet är tilräckligt tydligt etc.
  6. Jag tittar på om scenerna behöver ändras scen för scen och genomför ändringarna - Jag bedömer scen för scen och ändrar allteftersom. Det handlar ofta om tempo i berättelsen och hur mycket som beskrivs.
  7. En slutlig korrläsning och redigering utifrån det - Nu handlar det om språkliga ändringar. Jag läser manuset högt och justerar det som inte känns rätt.
Det är först efter det här arbetet som provläsare får läsa manuset så jag kan få en läsares uppfattning.

Hur gör du när du redigerar det första utkastet? Liknar det mitt arbetssätt?

2 kommentarer:

Helena Milton sa...

Vad roligt att läsa hur du gör! Det låter som ett bra sätt.

Eva Holmquist sa...

Tack Helena! :-)