onsdag, januari 02, 2013

Kedjor känns bara när du rör dig väcker läsarglädje

Elisabeth Jönsson har för Punctum saliens recenserat Kedjor känns bara när du rör dig. Hela recensionen hittar du här.

Hon skriver:
Att bryta sig loss från auktoriteter för att välja att gå en egen väg är ett tidlöst, allmänmänskligt tema ofta återkommande i litteraturen. Ett tema som de flesta av oss också har en relation till och personliga erfarenheter av.
I boken ”Kedjor känns bara när du rör dig” har Eva Holmqvist satt rådgivarens dotter Lola i centrum, en dotter/kvinna som under sitt liv hittills gjort det alla andra förväntar och önskar sig. När det kommer till ett livsavgörande beslut, vem hon ska gifta sig med, bryts alla tidigare mönster. Hennes beslut får konsekvenser som kommer att omfatta mer än henne själv.
Tidigare självklara maktstrukturer bryts upp när Lola börjar kämpa för vad hon själv vill. Maktens elit tvekar inte att ta till oväntade och brutala metoder för att bibehålla tidigare levnadsmönster.
Miljön för intrigen är ett rymdskepp som färdats i 350 år. Boken ”Kedjor känns bara när du rör dig” är den första delen i en planerad serie om rymdskeppet Diligentia.

Min personliga behållning av boken är att få följa Lola, huvudpersonens, inre och yttre konflikter och vad de i förlängningen för med sig. Jag tycker att berättelsens styrka ligger i relationsskildringarna som är fint sammansatta och skapar identifikation. Jag önskar mer av miljöbeskrivningarna. Vi rör oss i en fantasimiljö och jag behöver mer hjälp för att få en bild av hur där ser ut. Miljön och sammanhanget kommer, är min upplevelse, lite för långt in i boken. Det skulle vara till stor hjälp att få ett kort sammandrag av den miljö jag som läsare befinner mig i till exempel på några sidor i början eller i slutet av boken, kanske en karta över rymdskeppet, attribut och klädsel som används och hierarkier som är uppbyggda för att ge några exempel.
Jag tror boken kan väcka läsarglädje, inte minst hos barn och ungdomar då den belyser problematik som är tydliga inte minst i de tidiga tonåren. Utifrån innehållet finns mycket goda möjligheter att ställa diskussionsfrågor att samtala kring i grupp eller att skriva utifrån på egen hand. Jag tänker på viktiga frågor som vad konsekvenserna blir av förtryck, makttörst och ovilja till förändring och vilka tänkbara vägar som finns för att motverka dessa. Hur fungerar vi människor när vi skapar ett samhälle? Vilka olika samhällen finns det på jorden? Varför ser det ut som det gör?
En viktig bok som tar upp angelägna frågor inramade i en fantasimiljö som kanske kommer att bli verklighet i ett framtida perspektiv beroende på hur vi människor hanterar dagens gemensamma problematik, resurstilldelningen och maktfördelningen, på jorden.

Tack för recensionen Elisabeth! :-)

Du hittar boken hos bl.a. bokus, adlibris och hos förlaget.

Knuff recension

7 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Hm ... Jag som tyckte jag fick en så tydlig bild av miljön. Så olika det kan vara.

Eva Holmquist sa...

Ja, verkligen... :-)
Jag har varit med om samma sak där en bok där jag tyckte miljöer och karaktärer var så verkligt beskrivna och en annan läsare varken kunde se miljöer eller karaktärer framför sig. Jag tror att det har att göra med vad orden triggar inom oss om vi får bilder eller inte.
Hur går det med din bok Hanna?
Kram

Anonym sa...

Kul! Grattis till fina recensioner!
Nu var det ett tag sedan jag läste "Kedjor..." men jag har fortfarande en klar bild om hur jag uppfattade Diligentia, däremot minns jag att vi diskuterade bilden på framsidan och jag hade överhuvudtaget ingen referens till den gröna klänningen :-) så det kan verkligen skilja sig mellan olika läsare vad men "ser" och inte "ser" i texten.

// Madde

Hanna Lans sa...

Jag har lagt manus nr 2 på jäsning och ser snart ljuset i tunneln på manus nr 3. Jag hade en så himla råddig process på nr 2 och svor på att aldrig lägga upp arbetet så planlöst igen. Nu är jag superstrukturerad och my God, vilken skillnad i skrivglädje det blir!

Eva Holmquist sa...

Tack Madde! :-)
Jag minns också den diskussionen... ;-) Det är verkligen olika. Det gör det spännande för en bok blir unik för varje läsare...
Spännande Hanna! :-)
Jag är lite tvärtom. Blir jag alltför strukturerad blir det inget skrivet alls (iallafall för skönlitteratur). Spännande att vi alla har olika sätt som det fungerar för oss... :-)
Kram

Elisabeth sa...

Det var verkligen intressant att läsa övriga kommentarer.Att läsa är verkligen en subjektiv upplevelse. Varma hälsningar och lycka till med fortsatt författarskap. En gåva att ta del av din bok Eva.Kanske mina tankar kan ge några infallsvinklar.Allt gott!

Eva Holmquist sa...

Tack Elisabeth! :-)
Vi hörs!