lördag, maj 03, 2014

Lättare att vara mycket annorlunda än bara lite


Sophie i "Förlora för att vinna" är en person som alltid känt sig annorlunda och som har haft svårt att passa in, vilket säkerligen har med hennes relation till sina föräldrar att göra. De flesta av oss kan känna igen sig i känslan av utanförskap. Det är först när hon kommer till planeten Vailao som hon lär sig att se bortom det som skiljer för att istället se det som förenar. För henne blir det lättare att vara mycket annorlunda än bara lite, eftersom hon då kan släppa att försöka passa in. Det där har sin grund i vad jag själv upplevt under åren att om du anstränger dig alltför mycket för att passa in i någon mall som du själv tror att andra förväntar dig att passa i så är du inte dig själv, vilket gör det ännu svårare att passa in. Med andra ord måste du lita på att du är bra nog som dig själv. Du behöver inte försöka vara någon annan. För Sophie krävs det att hon kommer till en annan planet där det är uppenbart att hon är annorlunda för att hon ska våga vara sig själv.

Vad tror du? Är det lättare att vara mycket annorlunda än bara lite? Är det först när du är dig själv som du kan passa in eller måste du försöka anpassa dig till andras mallar för att du ska göra det?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad du skriver bra! Du har inte funderat på att skriva något annat än fiktion? Typ en sådan där coffee-table bok (eller vad det nu heter) med fina bilder och tänkvärda texter och/eller dikter?

Lättare att vara mycket annorlunda än lite för att passa in? Min första spontana tanke var JA, sen började jag fundera och insåg till slut att jag tror det beror på. Beror på vilken situation man befinner sig i och på vilket sätt man är annorlunda och kombinationen av dessa två.

Insåg plötsligt att jag saknar vår diskussioner om allt mellan himmel och jord som vi hade förr...

Kram, Madde

Eva Holmquist sa...

Tack! :-)
Kanske kunde vara en idé... Jag får fundera...

Har du nog rätt i. Det finns så många olika situationer och förutsättningar och det som löser knuten för en behöver inte göra det för någon annan.

Jag med. Vi måste försöka få till att träffas!

Kram Eva