måndag, oktober 27, 2014

"Att dö väl", en SF-novell där döden är en säker utgång


Sommaren 2014 var det Steampunkfestival på järnvägsmuséet i Gävle. Flera hundra fantastikälskare samlades under några få dagar för att få dela sitt intresse och sin passion. Där fanns även vi, Eva Holmquist och Oskar Källner, som liksom många andra författare deltog på paneler och seminarier. Vi delade också ett bord där vi sålde våra böcker och vi hade redan innan bestämt att vi skulle ha en tävling vid vårt bord så att folk kunde komma dit och bara prata lite om de ville.

Tävlingen gick ut på att deltagarna fick beskriva hur de skulle vilja dö i en science fiction-värld. Priset var att vi skrev en novell, där vinnarna fick dö, precis så som de hade beskrivit. Vi fick in ett stort antal bidrag. Det fanns tydligen fler där än vi som hade morbid fantasi. Det fanns många roliga och intressanta idéer, men till slut plockade vi var sin som föll oss i smaken.

Oskar valde:
"Bli vänd ut och in av en drake eller liknande monstervarelse. Poff!"
- Hanna

Eva valde:
"Något som förvandlar känslor man har till märkliga reaktioner i kroppen gör att jag börjar frysa till is från hjärtat och utåt ... något sånt."
- Alina

Vi kontaktade vinnarna och de mailade oss en beskrivning av sig själva som vi sedan utgått från när vi skapade våra karaktärer Hanna och Alina. Självklart har vi tagit oss vissa (ibland ganska stora) konstnärliga friheter för att få historien att fungera. Men vi har ändå försökt att hålla oss trogna till essensen i deras presentationer.

Detta var första gången som någon av oss skrev en berättelse tillsammans med en annan författare och det har varit en mycket intressant och lärorik process. Vi hoppas att ni haft minst lika roligt när ni läser novellen som vi hade när vi skrev den.

Kramar Eva Holmquist och Oskar Källner

Inga kommentarer: