måndag, januari 12, 2015

2015 blir ditt bästa skrivarår - Gästblogginlägg


Idag kommer ett gästblogginlägg från Ingrid Elfberg. Läs och kolla sedan in hennes blogg... :-)

2015 ska bli vårt bästa skrivarår … Eller?
Vi lovar andra och oss själv en massa saker inför ett nytt år, gärna på självaste nyårsafton då alla är festklädda, uppsluppna och sörplar bubblor. Det är lätt att bli entusiastisk och klämma ur sig att det är nästa år jag ska bli publicerad, det är då min grymma uppföljare ska komma, det är då jag ska bli snyggast på hela bokmässan och samtidigt vara grym på jobbet, ge barnen mer kvalitetstid och dessutom klämma in lite egentid och vuxentid och …
Ja det är lätt att förhäva sig. Men det finns sätt att faktiskt nå sina drömmars mål.

Att komma till punkt.
Ett av dom stora motstånden eller hindren för att bli författare, bli utgiven, upptäckte jag som lärare på Skrivarkademien i Göteborg under ett par år, var att komma till punkt på ett manus. Överhuvudtaget. Att komma i mål med ett helt manus.

Tid och inspiration
Dom vanligaste hindren för det var, enligt i stort sett alla, att hitta skrivartid och att hitta sin inspiration. Det verkade ständigt komma saker i vägen, ett dagjobb, barnens tid, laga maten, äta maten, städa, tvättmaskinen, teven, sociala media …
Och sen var det den förbenade inspirationen. Det var ju inte bara att sätta sig ner på sittfläsket och skriva liksom.

Tiden
Utnyttja den tid du kan komma åt, oavsett var. Se till att du har ett verktyg, en dator, en platta, det som du känner funkar för dig och se till att utnyttja den tid du faktiskt har. På spårvagnen, på färjan, innan jobbet, istället för slöteve. För tid finns alltid.
Jag känner numera framgångsrika författare som satte klockan en timme tidigare varje morgon medan hen fortfarande hade ett fulltidsdagjobb för att få en timmes skrivtid.

Den gudomliga inspirationen
Släpp sen den där idén om att invänta någon form av gudomlig inspiration. Det är lika smart som att vänta på rätt väder. Det kommer inte. Du får helt enkelt klä dig för vädret istället. Det är bara att sätta sig ner och börja skriva.

Tiominuterfrånochmednu
Känns det helt omöjligt, testa en övning som jag kallade ”tiominuterspaniken”. Ta pennan och papperet och sätt en äggklocka på tio minuter, skriv. Lyft inte pennan innan klockan ringer. Och vips, du har skrivit i tio minuter. Och ofta är det helt okej, till och med riktigt bra.

NaNoWriMo
Ett annat men kanske lite mera brutalt sätt är att anmäla sig till det årliga NaNoWriMo där man bara tävlar mot sig själv men ändå i grupp och målet är att skriva 50 000 ord på 30 dagar, vilket är ungefär 1760 ord per dag. Observera att det inte finns några som helst krav på kvaliteten utan bara mängd.
Det är, speciellt för en redigeringsmaniker som jag, väldigt nyttigt och gör att du släpper en hel del på din prestationsångest som får ett annat fokus än att sitta och peta i småsaker hela tiden.

Sätt mål. Konkreta.
Men en hel roman? Ärligt!
Ett bokmanus är mastigt, ett helt berg, en elefant. Så enda sättet är att stycka upp det, ta utmaningen i mindre bitar.
Om jag vill ha nästa romammanus klart i oktober i år då har jag tio månader på mig. 70 kapitel delat på tio är 7 kapitel i månaden.
70 kapitel var i min nya bok 127 000 ord ungefär. Det innebär 1800 ord per kapitel i snitt. 12 600 ord i månaden från nu. Det är utan synopsis och research. Eller redigering. Låter det äckligt mycket?
Det är bara 420 ord per dag. Det klämmer man. På väntetiden till färjan eller när man kommit hem på kvällen eller med några rejäla skrivpass under helgen.

Varför funkade det inte 2014?
Summera gärna året som gått och fundera över varför manuset inte kom så långt som du hoppades eller ville året som gick. Hitta nya vägar, gör annorlunda, upprepa det som föll ut väl. Låter enkelt och pretto så det förslår. Och jag ska inte påstå att jag lever som jag lär alla dagar. Men kunde jag det så skulle jag kunna klämma både mina sysslor för att överleva och att skriva klart nästa roman på ett år.
Man får drömma men drömmer man bara så blir det inga böcker skrivna. Och skriver du inga manus till punkt så blir det heller ingen utgivning. Krasst.

Lite hjälp på traven
Det finns många bra bloggare därute, författare som generöst delar med sig av sina erfarenheter. Läs. Googla. Gå med i bra grupper i sociala media. Eller köp litteratur i ämnet.
På min hemsida www.ingridelfberg.se finns en enklare skrivarskola med lite tips och tankar från mina kurser på Skrivarakademien. Där finns också en liten skola i programmet Scrivener som jag använder. Det kan underlätta, tro mig.
Jag lägger också ut skojsigheter, allvarligheter och allt möjligt om skrivandet på min författarsida på Facebook. Gilla gärna den så får du uppdateringarna.
Mina böcker som faller inom psykologisk thriller och har Göteborg som huvudmiljö hittar du i bokhandeln och på nätet. Fysiskt, eböcker och ljud.

Och mina mål då?
Min nästa roman kommer 2015. Den kommer att handla om vårt sökande efter den stora kärleken, om nätdejting och varelser som kan dölja sig under ytan ute i den vida webben.
Den följande romanen ska skrivas. Och vara klar till oktober.
Nu kör vi!
Ingrid

2 kommentarer:

Ylva Lee sa...

Bra tips. Själv är jag en morgonskrivare och går upp en timme tidigare och skriver. Är också en kvällsredigerare och går då och lägger mig en timme senare på kvällarna. Har skippat tv:n sen länge, finns ingen tid men det är å andra sidan ingenting som inte är värt att offra när man väl står det med boken färdig i handen. Mitt skrivarmål för i år är ett färdigt grovmanus till Mars och en färdig bok till bokmässan.
Gott skrivarår på er. Gasen i botten.
Ylva Lee Lindell

Eva Holmquist sa...

Tack detsamma! :-)
Kram Eva