fredag, augusti 03, 2007

Börjor

Det är inte helt lätt att hitta på bra börjor, dvs första meningen, till det man skriver. Jag har också en viss tendens att förälska mig i dem och inte vilja ändra dem. Syftet är ju att locka in läsaren i texten, men samtidigt får man ju inte lura in läsaren. Det jag menar är att om man har en förstamening som inte stämmer med resten av berättelsen lär läsaren bli besviken. Jag är sällan helt nöjd med börjorna även om jag har svårt att ändra dem. Det skulle vara kul att höra hur andra reagerar på mina börjor och också vara kul att höra andras börjor. Här är några av mina börjor:

Det var första gången Mim högt erkände att hon begått ett misstag, men hennes man reagerade inte som väntat.

Äntligen kom hon ut från karantänen.

’Nyckel’, tänkte Lewis och den satt i handen.

Äntligen hade hon bestämt sig.

”En droppe rapsolja förhöjer smaken på soppan”, sa Kristina.

6 kommentarer:

Angelica sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Angelica sa...

Skrev lite konstigt på förra inlägget så jag tog bort det. :P

"Det var första gången Mim högt erkände att hon begått ett misstag, men hennes man reagerade inte som väntat."
Första delen av den meningen tycker jag låter hemskt spännande, jag vill på en gång veta mer men den andra delen (men hennes man reagerade inte som väntat) låter lite tamt, om du förstår vad jag menar..?
Resten av "börjorna" gillar jag för att alla börjar inte på samma sätt och de låter bra, man förstår vad det är som händer. Själv är jag jättedålig på att börja ett stycke, det ser alltid "stelt" ut.

Linda G sa...

Den där med nyckeln tycker jag är SUVERÄN!! Den blir jag hemskt, hemskt nyfiken på. Humoristiskt formulerad, kort, koncis men oj, så spännande!

De andra börjorna fångar också in mig. Äntligen hade hon bestämt sig känns kanske som om jag hört förut, men den funkar ju onekligen, eftersom jag blir nyfiken. Jag gillar dem allihop, alla dina börjor. Men den med nyckeln är absolut min favorit!!

Ponnymamman sa...

Kul att höra, Linda.
Den är nämligen från ungdomsromanen jag arbetar på... :-)
Bra synpunkt, angelica. Jag funderar på att ta bort sista delen av meningen, men jag ska vänta tills jag har första råutkastet färdigt för då ser jag om det passar.
Har ni några egna favoriter`
MvH Eva

Camiseta Personalizada sa...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso.(If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada.If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).

Cornelias Country Corner sa...

Börjor...vilket roligt ord! Vi får träffas och diskutera börjor...är lite osäker på Mys börja. Kram!