fredag, november 18, 2011

Fantastiska karaktärer

Jag gillar att skriva berättelser med fantastiska inslag. Det gör att du kan göra berättelsen mer realistisk än vad du kan i annat fall. Ibland blir saker tydligare genom att du använder analogier för verkligheten.

Mina två senaste berättelser (Förlora för att vinna som är "klar" och Fienden i mörkret som jag skriver nu under NaNoWriMo) går ett steg längre. Även karaktärerna är fantastiska. Förlora för att vinna utspelas på en annan planet med de varelser som lever där. De är i vissa avseenden väldigt olika människor, men i andra avseenden rätt lika. Utseendemässigt skiljer de sig också. I min nya berättelse finns flera olika typer av varelser bl.a. varelser som liknar stora fåglar, men har ben och armar som vi. Trots att de skiljer sig finns det möjlighet att känna igen sig i dem, eftersom de ställs i situationer vi kan relatera till.

Vissa personer har svårt med berättelser som inte är realistiska (fast det är egentligen inga) och läser därför varken fantasy eller science fiction. Andra läser fantasy och science fiction, men vill att de ska följa "mallen". Andra är som jag och gillar berättelser med fantastiska inslag. Det jag funderar på är om det är alltför många läsare som stöts bort av ovanliga karaktärer.

Vad tror ni? Är det en nackdel att ha karaktärer som är annorlunda även omde är relaterbara?

3 kommentarer:

Andrea sa...

Jag tycker personligen det är en enorm fördel!

Man kan inte skriva böcker som tilltalar alla. Det kommer alltid finnas folk som stör sig på att alverna inte är som Tolkiens alver, eller att det inte finns någon bondpojke som visar sig vara prins och inga magiska svärd.
Och det kommer alltid finnas folk som slår ihop boken så fort de inser att det dyker upp fantastiska inslag eftersom de tycker att sånt är "konstigt" och "går inte att relatera till".

Om du gillar det, go for it!

Ponnymamman sa...

Tack Andrea! :-)

hegenabo.com sa...

Jag tycker alltid det är kul att läsa om fantastiska karaktärer. Men tyvärr finns det väl alltid de som vill att de ska vara likadana hela tiden.

På senaste tid har jag råkat läsa böcker som i princip hade samma karaktärer rakt igenom. Historiska soldater från Romarriket eller Grekland som såklart var sympatiska, starka, modiga och allt det där.

Nej, annorlunda karaktärer är alltid roligare, både att skriva och att läsa om!