söndag, mars 18, 2012

Bränsle för att ett rymdskepp ska kunna lyfta från en planet

Håller som jag skrivit tidigare på att utveckla idén till nästa bok i serien om rymdskeppet Diligentia och det är en del frågor som dyker upp. Nu närmast funderar jag på det här med bränsle...

Under den långa färden från jorden till Alpha Centauri använder de troligen jondrift eller något liknande som har stor effektivitet och under en lång tid kan accelerera upp till väldigt höga hastigheter. Problemet med jondrift är dock att de har låg specifik impuls, d.v.s. du kan inte använda dem för att få ett rymdskepp i omloppsbana.. Med andra ord har de antagligen olika typer av motorer för olika syften. Med dagens teknik krävs stora mängder bränsle för att nå omloppsbana. Det är långt fram i tiden och mycket kan naturligtvis ha hänt under den perioden, men det är troligen ändå ett problem med bränsletillgången om du väl har landat på en planet och sedan vill lyfta igen.

Det är egentligen en ganska oviktig fråga, men det retar mig att jag ännu inte kommit på lösningen. Så jag tänkte se om du har några idéer...   ;-)

Så vad har du för idéer? Vilken typ av motor är det troligt att de använder om de ska lyfta från en planet? Hur kan de lösa bränslesituationen? Kan de få med bränslet? Kan de kanske få tag på bränsle på planeten? Vilken typ av bränsle kan det i så fall vara?

Nyfiken på vad du har för idéer i frågan...    ;-)

2 kommentarer:

Madde-mamman sa...

Det som kommer upp är en idé från Skalman i Bamse: anti-gravitationskraft. Hur det funkar har jag ingen aning om, men det verkar fiffigt med ett "bränsle" som bygger på anti-gravitation. :-)

Eva Holmquist sa...

Instämmer... :-)