tisdag, juli 10, 2012

Fem tips för att lära känna dina karaktärer

För att verkligen få till en bra bok måste vi få till karaktärer som känns verkliga och reagerar som människor gör. Det kan ju ibland vara till knepigt när de skiljer sig mycket från en själv. Jag använder ett antal olika sätt för att försöka lära känna dem tillräckligt som jag tänkte dela med mig av. Kanske är det exakt samma som du själv använder. Eller också har du något ytterligare tips. Dela gärna med dig av det här isåfall. Det gäller att få så många verktyg som möjligt... :-)
  1. Svara på frågor om din karaktär - Det här står i de flesta skrivaröcker, t.ex. så har Elisabeth George en bra lista i sin bok Skriv på! Det handlar om att skriva ner svaren på både yttre och inre karaktärsdrag. Jag gör det till viss del. Sällan alla frågorna för att de inte känns relevanta och det kan lätt bli en fylleriövning som inte ger så mycket. Men de är ofta en bra checklista att tänka igenom. Det är däremot oftast inte tillräckligt för att jag ska lära känna karaktärerna tillräckligt.
  2. Intervjua din karaktär - Lek att du är en journalist och ställ frågor. Låt sedan din karaktär svara på frågorna utan att du tänker alltför mycket. Det är helt både om de ljuger och slingrar sig. Deras svar ger dig en betydligt bättre känsla för vilka de är som person och hur de agerar i olika situationer.
  3. Låt din karaktär komma till tals - Låt din karaktär berätta om sig själv och/eller om något som hänt innan berättelsen började. Skriv utan att tänka och låt de berätta på dt sätt som de vill. Det här kommer naturligtvis aldrig med i boken, men ger en bra känsla för karaktärens röst och vem de är.
  4. Leta reda på flera bilder som symboliserar din karaktär - Kul klipp och klistra övning om du som jag gillar att pyssla... :-) Ta så många gamla tidningar du hittar och leta även på internet. Målet är inte att hitta en bild som ser exakt ut som din rollkaraktär utan att hitta bilder som på något sätt påminner om din karaktär. Det kan vara hur de rör sig, vad de gör, formen på näsan, typ av människa eller vad som helst. När du hittat tillräckligt många bilder klistrar du upp dem på ett stort ark. Det kan du sedan komplettera med text om du vill. Ha bladen för de olika karaktärerna framför dig när du skriver.
  5. Utsätt din karaktär för olika situationer - Tänk dig din karaktär i olika situationer, t.ex. han upptäcker att hans hustru är otrogen, han ser någon vara elak mot ett djur, han får det inte som han vill eller någon anklagar honom för något. Tänk sedan ut hur karaktären kommer att reagera i den situationen. Du kan skriva en scen om det, men du kan också skriva korta anteckningar om hur han/hon reagerar. Hur vi reagerar säger väldigt mycket om hur vi är för en person och utsätter du dina karaktärer för ett brett spann så får du en väldigt bra bild av hur de fungerar.
Så det var mina fem tips... :-)
Är det samma som du själv brukar använda?
Var något av dem nytt för dig?
Har du något ytterligare tips? Berätta isåfall om det.

2 kommentarer:

Robert W sa...

Det tycker jag var intressanta tips. Väl värda att fundera på. Att intervjua romanpersonen var inte alls dumt.

Eva Holmquist sa...

Tack! :-) Har du egna tips?