måndag, oktober 29, 2012

Pia Lindestrand om liv på andra planeter

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund? 
Jag recenserar mest böcker, oftast för Bibliotekstjänst och tidskriften Avsikter. Annars har jag närt författardrömmar sen lågstadiet. Första novellen jag fick publicerad i novellantologin Schakt 1 handlade om liv på en annan planet.
 
Vad är det som gör att du är intresserad av liv på andra planeter?
Det är en användbar litterär metafor för livet här. För några 100 år sedan kunde författare påstå att det finns gömda civilisationer som lever bättre eller sämre än vi själva någonstans på vår egen planet. Men nu finns det inga vita fläckar på kartorna mer, allt är utforskat. Rymden är the last frontier brukar man säga. Det ger ett stort utrymme för fantasin.

Tror du att det finns liv på andra planeter? 
Kanske man skulle börja med frågan; tror du att det finns andra planeter där liv är möjligt? Om rymden är oändlig och det finns oändligt många solsystem borde det ju finnas planeter som ligger lagom långt från en sol precis som vår planet. Som kuriosa kan jag nämna att när vi läste astronomi på högstadiet 1976 var svaret på frågan finns det liv på andra planeter Nej. Man hade ju kommit på att på Venus var det för varmt och på Mars för kallt och vad man kunde se verkade det inte finnas någon sorts liv på någon planet.

Hur vanligt tror du att det är? 
Det verkar ju inte vara särskilt vanligt med intelligent liv och högteknologiskt utvecklade civilisationer i vår närhet. Däremot om man med liv på andra planeter tänker på mögel, bakterieflora eller något i den stilen kanske det finns en hel del. Minst en i varje solsystem.

Hur tror du att liv på andra planeter kan se ut? 
Läste en tidningsartikel en gång (förmodligen i Året runt som min mormor prenumererade på) om att hur varelser på andra planeter skulle se ut beror på vilken atmosfär som finns eller om det var tyngdkraften som spelade roll. det finns ju en anledning till varför insekter inte blir jättelika på Jorden t ex. Minns vagt tecknade bilder på långsmala figurer och hoptryckta. Men om man lämnar vetenskapen därhän (och den kan ju inte förklara allt - ännu) kan man fantisera fritt om hur alienvarelser skulle kunna se ut. Kanske de inte behöver syre eller ljus, kanske de studerat oss i något som motsvarar teleskop och bestämt sig för att vi är för dumma för att kommunicera med.
 
Är du också intresserad av tankarna kring liv på andra planeter? Om du vill berätta om vad du tycker så hör av dig. :-)

Inga kommentarer: