lördag, oktober 27, 2012

Science fiction är en spännande genre

Jag har gillat science fiction ända sedan jag som barn läste Jules Verne och novellerna i pappas Häpna-tidskrifter. Vissa böcker och noveller har varit så starka att jag fortfarande tänker på dem. Det finns en oerhörd spännvidd inom science fiction där fokus kan ligga på olika delar. En del läses mest som en spännande äventyrsberättelse. Andra är humoristiska skapelser som ställer världen på ända. Det finns de som ställer intressanta frågor kring exempelvis vad det innebär att vara människa, vad som är verkligt och hur samhället fungerar. Andra målar upp vad som skulle kunna hända om just det hände. Med andra ord är det en mycket spännande genre.

En av mina favoritförfattare är Ursula K LeGuin. På den svenska wikipediasidan skriver de om henne:
"Typiskt för Le Guins berättelser är ett fokus på karaktärerna och de sociala aspekterna i deras omgivning. Hon har i sina verk bland annat utforskat taoistiska, anarkistiska, feministiska, psykologiska och sociala teman."

En annan favorit är Arthur C Clarke med exempelvis hans SOS från törstens hav. En tredje favorit är Ray Bradbury där The Martian Chronicles måste anses vara ett måste att läsa.

Det finns många andra inom denna stora genre och det finns flera författare som har skrivit science fiction trots att de inte ses som science fiction författare. Ett exempel på det är Doris Lessing med hennes Shikastaserie som jag är mycket förtjust i.

Brukar du läsa science fiction? Vad är fina favoritförfattare och/eller -böcker?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett par favoriter:
Heinlein (många olika)
Joe Haldeman: "Det eviga kriget"
Isaac Asimov: "Stiftelsen"
A.E. van Vogt (alla)
Jack Vance: "Skeppsbruten på Tschai" med efterföljare.
Greg Bear: "Eon"

Eva Holmquist sa...

Heinlein och Asimov hör också till mina favoriter. De andra har jag inte så tydliga minnen av (å andra sidan måste jag erkänna att jag har ganska många böcker som jag verkligen älskar, men inte kommer ihåg vem som skrivit eller vad de hette... ;-) )