fredag, november 23, 2012

Rensa i texten

Läser fortfarande högt ur Förlora för att vinna och finredigerar. Det tar sin lilla tid... :-)

Mycket arbete ägnas åt att rensa i texten. Det finns flera skäl till att jag gör det. Jag vill ha bort upprepningar och i många fall behövs inte orden för att läsaren förstår ändå. Jag vill också få bort onödiga småord för att få en tätare text där varje ord har betydelse. Dessutom vill jag få bort onödiga ordvändningar som stoppar upp läsningen. I den här boken kan det handla om "Det verkade vara..." och "Det liknade..." - Eftersom den utspelar sig på en främmande planet så finns mycket som är annorlunda jämfört med jorden och där det finns liknande djur, växter etc Tyvärr har jag gödslat med dessa uttryck och nu rensar jag bort dem... :-)

Med den här rensningen är jag övertygad om att jag gör boken bättre.

Brukar du få ägna tid att rensa bort onödiga ord?

2 kommentarer:

Anne Jonsson sa...

Hejsan, så klart jag brukar rensa bland ord. Det känns hårt när jag måste rensa något stycke som jag tycker är bra men som inte visar sig passa in i texten i övrigt. Fast jag slänger sällan, jag sparar de i ett särskilt dokument så jag kan använda den texten senare...

Eva Holmquist sa...

Hej Anne!
Kul att höra av dig! :-)
Skönt att höra att det är fler än jag som måste rensa. Det svder verkligen när jag måste ta bort ett stycke som jag är väldigt nöjd med, men som inte passar in eller för berättelsen framåt. De styckena sparar jag också (även om jag hittills inte använt något). Småord, onödiga ord skär jag däremot bara.
Kram Eva