torsdag, juli 04, 2013

Fantasykänsla i Förlora för att vinna

Redigerar Förlora för att vinna för fullt. Det tar lite. Främst pga att jag läser hela boken högt (igen). Tar en del på stämbanden bara. Är på jakt efter en app som kan läsa åt mig... :-)

Flera läsare har sagt att de får en känsla av fantasy när de läser FFAV. Det stämmer nog. Har funderat en del på vad det beror på. Jag tror att en bidragande orsak är vandringen. I många fantasy (och många sagor) ger sig hjälten/hjältinnan ut på vandring. Inte så konstigt med tanke på att vandring ofta symboliserar utveckling och förändring.

Vandringen är en väldigt viktig del av berättelsen så den påminner om den typen av fantasy som t.ex. Bilbo. Science fiction och fantasy har mycket gemensamt och gränsdragningen är inte alltid helt tydlig. Det förekommer teknik och teknologiska frågor i FFAV och det finns möjliga vetenskapliga förklaringar till allt, men på samma sätt som tekniken i Kedjor känns bara när du rör dig inte hade huvudfokus har den inte heller det i FFAV. Strukturen och upplägget i FFAV är mer fantasylikt än i Kedjor känns bara när du rör dig. 

Beskrev en gång berättelsen som om Ursula K Le Guin skrivit Bilbo... ;-)
(Fast det förekommer inga drakar, inga dvärgar och ingen magi...)

Inga kommentarer: