söndag, augusti 18, 2013

Exempel på redigering från Förlora för att vinna

Tänkte ge ett exempel på vad det är för typ av redigering som jag gör nu... :-)

Sophie befinner sig på Vailao sedan en tid tillbaka. Det börjar bli senhöst och temperaturen blir lägre. Vailanerna är relativt okänsliga för temperaturen så när Sophie försöker få dem att ge henne varmare kläder förstår de inte varför. I samband med den scenen undrar min provläsare varför hon inte använder sina egna kläder. 

I samband med att Sophie kom till Vailao förstördes alla hennes kläder och hon själv desinfekterades, eftersom valainerna var rädda för smittor från Jorden. Redigeringen i det här fallet blev att lägga till några meningar kring detta i samband med att hon går in i sin bostad och reflekterar över hur tomt där är.

Redan innan fanns en förklaring där förstörelsen av kläderna nämns, men eftersom den äger rum efter den här scenen är det ju inget som läsaren vet.

Brukar du också behöva göra den här typen av redigeringar?

3 kommentarer:

Perny sa...

Absolut. Det är mycket jag vet som läsaren inte vet. Mitt stora problem är även att många saker ska läsaren inte veta i första boken eftersom det är saker du inte får veta förrän i andra boken, då blir det knivigt att få ihop det för att läsaren skall fatta men ändå inte fatta ;)

Något jag däremot haft problem med är att det är olika personer som berättar samma sak i böckerna och därför upplever olika saker. Vissa testläsare har då påpekat att "Det där hände ju inte i ettan." vilket de haft helt rätt i, men ändå inte. :D

Eva Holmquist sa...

Ja, det är knepigt det där för det skiljer sig så mycket mellan olika läsare också. Jag vill inte att vissa saker ska vara alltför uppenbart utan att du ska behöva lista ut det och successivt få reda på mer, vilket kan bli frustrerande för de läsare som vill ha reda på allt med en gång... ;-)

Tina sa...

Awesome!