lördag, mars 29, 2014

Maria Lang-dagen


Jag har alltid älskat Maria Langs deckare ända sedan jag hittade flera i mammas och pappas bokhylla. Senare har jag också läst i stort sett alla i serien och där är mina favoriter de tidigare böckerna. Maria Lang skrev deckare i motsvarande nisch som Camilla Läckberg där individerna är i fokus. Du har en central mängd personer som återkommer i bok efter bok och vars liv du får följa. Mordmotiv och gåtorna är också centrerade kring individerna i boken. Till skillnad från den typ av deckare/kriminalromaner där de social och samhälleliga strukturerna står i fokus som exempelvis Sjövall-Wahlöö och Henning Mankell. Maria Lang har också en härlig tidskänsla i sina böcker. Det känns som du förflyttas till den tiden med miljöer och inte minst kläder. Det är med andra ord mysiga böcker som du kan sjunka ner i utan att störas i alltför störande våldsamma scener. Även morden är ganska prydliga. Det är inte beskrivningen av våldet som är det centrala i böckerna.

Ger då Maria Lang enbart en verklighetsflykt och en stunds underhållning? Nej, jag tycker inte det. När jag läser Maria Lang funderar jag på hur människor fungerar och vad som får dem att agera på olika sätt. Jag får också större förståelse för varför människor gör saker som jag själv aldrig skulle göra. Det ökar min förmåga till empati. Att jag sedan får god underhållning på köpet gör det hela ännu bättre... ;-)

Mina favoritböcker är Ofärd i huset bor och Rosor, kyssar och döden som både har överraskande slut och härliga karaktärer samtidigt som de är spännande och ger en otrolig känsla för miljöerna.

Vilka är dina favoritböcker av Maria Lang?

Det här inlägget är en del av Langdagen. Du kan läsa sammanlagt arton inlägg från tretton bloggare under dagen. Här är schema och länkar:
09:45 Fiktiviteter http://www.fiktiviteter.se
10:00 Bokdetektiven http://www.bokdetektiven.se
10:30 Marias bokliv http://mariasbokliv.wordpress.com
11:00 Fiktiviteter http://www.fiktiviteter.se
11:30 Dark places http://helenadahlgren.wordpress.com
12:00 Sagas bibliotek http://sagasbibliotek.blogspot.se
12:30 Fiktiviteter http://www.fiktiviteter.se
13:00 Tröst för ett knytt http://ettknytt.blogspot.se
13:15 Cinnamon books http://cinnamonbooks.wordpress.com
13:30 Skuggornas bibliotek http://skuggornasbibliotek.blogspot.se
14:00 Fantastisk fiktion http://fantastiskfiktion.wordpress.com
14:15 Fiktiviteter http://www.fiktiviteter.se
14:30 Dark places http://helenadahlgren.wordpress.com
15:00 Annas bokbord http://annasbokbord.se
15:30 Lottens bokblogg http://lottensbokblogg.wordpress.com
16:00 Det här har jag läst http://jsprbok.blogspot.se
16:15 Fiktiviteter http://www.fiktiviteter.se

6 kommentarer:

Lotten sa...

De är verklighetsflykt men precis som du säger så börjar man fundera över en del saker också!

Eva Holmquist sa...

Det är sån verklighetsflykt som är bäst... :-)

Helena (Fiktiviteter) sa...

Tidsandan är fantastiskt skildrad i många av böckerna, det är nog det jag gillar mest. Och att jag kan fly in i dem och fundera över karaktärerna.

Eva Holmquist sa...

Ja, verkligen Helena... :-)

Bokdetektiven sa...

Ja, mer eskapism till folket :) En favorit är Tragedi på en lantkyrkogård, som jag läste om nyligen. Är svag för miljön! /Kriss

Hanna Lans sa...

Jag älskar Maria Langs böcker! När jag var tonåring sprang jag till biblioteket och lånade alla som fanns. Nu vill jag köpa dem, men jeez, vad dyra de är! Har en ynka.