lördag, april 30, 2011

Vad ska jag kalla bifigurerna?

Ibland upplever jag att det är besvärligt att bestämma sig för vad jag ska kalla bifigurerna. Som exempel: I FFAV finns det ett avsnitt i berättelsen där huvudpersonen tas tillfånga av vakter. Det är en grupp av vakter och det finns knappast någon anledning för dem att presentera sig för huvudpersonen, men framförallt en av dessa vakter tar en lite större roll och jag måste kalla honom något. Jag kan inte bara kalla honom vakten för då kan han blandas ihop med övriga. En av vakterna är inte heller så bra för det är flera händelser där han är inblandad och jag vill att det ska vara tydligt att det är samma vakt. Namn är inte särskilt realistiskt, eftersom det inte finns någon anledning för honom att presentera sig för sina fångar. Eventuellt skulle man kunna höra det när någon av de andra säger något till honom. I nuläget har jag kopplat en beskrivning för att identifiera honom, men det känns väldigt klumpigt. Typ vakten med röda jackan.

Någon som har några idéer? Hur behandlar du dina bifigurer som måste omnämnas, men har en så pass liten roll att de inte har något namn?

Tacksam för idéer... :-)

2 kommentarer:

Sofie sa...

Om du har presenterat en bikaraktär tillsammans med en beskrivning, varför inte "döpa" karaktären efter beskrivningen? I ditt exempel skulle det tex kunna bli "Rödjackan", om han beskrivits som smal så kanske "Smalvakten" (kanske inte världens bästa exempel, men du förstår nog hur jag menar).

Även deras inbördes roller kan användas, tex "Ledaren", "Befälet". Eller egenskaper, tex "Den nervöse".

Sen så beror det ju också på vad som passar historien och ditt sätt att skriva. I vissa fall skulle tillexempel formuleringar som Vakt1 och Vakt2 fungera.

Ponnymamman sa...

Bra idé... :-)
Tack!
MvH Eva