måndag, juli 11, 2011

Utveckling av idéer

Ska just starta upp ett nytt projekt. Jag har i och för sig tidigare påbörjade arbeten, men inget av dem känns rätt så då får det bli något helt nytt... ;-)

Därför känns det rätt att prata en smula om det här stadiet, vilket är fasen innan jag börjar skriva. Ni som följt mig på bloggen vet att jag inte skriver outlines innan jag börjar skriva, men det innebär inte att jag sätter igång utan någon idé och idéer det har jag (som säkert de flesta andra som skriver) många...
Idéen i sig ger däremot ingen bok. Som exempel kan nämnas idéen för Förlora för att vinna: Vad händer om du skickar en kvinnlig forskare som har svårt med relationer till en främmande planet som diplomat?
För att jag ska komma vidare och kunna skriva behöver jag utveckla idéen. Det gör jag genom att ställa frågor och svara på dem. I ovanstående fall handlade frågorna bland annat om:
- Varför har forskaren problem med relationer?
- Varför skickas hon som diplomat om hon helt klart är olämplig för det?
- Vad skiljer mellan planeten och jorden (i stora drag)?
Svaren får ni inte här utan det får ni läsa boken senare för att få veta... ;-)
Frågorna och svaren ger sedan upphov till nya frågor med tillhörande svar. Oftast skapar jag en wordfil (har tyvärr inget snofsigt skrivprogram) där jag skriver ner allt både frågor och svar och idéer som följer ur detta. Den filen kompletterar jag sedan allteftersom under hela projektets gång när jag känner behov av det. Jag skiljer med andra ord mellan det som handlar OM berättelsen och själva berättelsen. Även den här fasen försöker jag gå på instinkt likaväl som när jag skriver första draften. Struktur och ordning kommer senare. Jag utvecklar idéen så långt att jag känner att det "räcker".

Därefter kommer nästa förberedelsefas: karaktärerna, men mer om det en annan gång... :-)

Har ni en liknande fas? Hur gör ni? Vad skiljer och vad är likt jämfört mitt arbetssätt?

3 kommentarer:

razaha sa...

Hejsan!
Ideer finns det massor, men jag brukar flödesskriva och låta hjärnan bestämma lite.
Efter fimmanuskursen har jag börjat göra skelett av händelser som sedan fogas samman till ett manus. Jag gör även en synopsis, en sammanfattning som jag sedan följer sådär...inte helt till punkt och pricka för många ideer poppar upp på vägen.
Ha det

Ponnymamman sa...

Ja, idéerna har en tendens att komma i en strid ström... ;-)
Jag flödesskriver också, men oftast inte utifrån den mening som är den ursprungliga idéen utan jag utvecklar den först, får en känsla för karaktärerna och sedan flödesskriver jag hela boken. Har försökt med outlines och synopsis som jag följt sådär, men har funnit att jag då oftast blir uttråkad och fastnar.
Det får komma efter första draften istället...

Jenny Holmström sa...

Hej! Intressant inlägg! Jag har skrivit ett nytt blogginlägg idag om mitt arbetssätt just nu, på http://havsdjupens-sal.blogspot.com/2011/07/mot-forsta-utkastet-en.html