Betraktelser kring mitt skrivande, men också intervjuer med olika bokprofiler samt reflektioner kring vad som händer i branschen. Dessutom recenserar jag ibland böcker som jag läst.
tisdag, augusti 02, 2011
En bok blir till: Gästblogginlägg av Sofie Trinh Johansson
Efter frågorna: ”Vad handlar boken om?” och ”Hur många sidor är det?” brukar många fråga mig hur lång tid det tar att skriva en bok och hur jag kommer på alla idéer, så jag tänkte berätta lite om hur en bok blir till hos mig.
Var idéerna kommer ifrån? Jag vet faktiskt inte. Har ingen aning. De enda jag med säkerhet kan säga föddes ur något konkret är ”Halvblod” som kom till efter att min pappa en gång kallade mig det och jag började fundera på det där som ligger i blodet men som inte många kan gissa sig till. Efterföljaren ”Vingar av glas” kom direkt från min favoritlåt med mitt favoritband, nämligen ”Som livet och döden” med Nordman. Okej, det var två. Alla andra tusen idéer jag har dyker bara upp. Pang bom! Det är ganska jobbigt ibland faktiskt, för oftast måste jag kasta mig över någonting för att skriva ner det (ibland en servett, ibland mina egna kroppsdelar). För att inte tala om att jag är rädd för att inte hinna skriva ner dem alla innan jag dör!
När jag fått en idé brukar jag skriva ner den i ett anteckningsblock. Alltid ett nytt anteckningsblock för varje ny bok. Jag har kommit på att ämnesblock fungerar bäst för mig, då kan jag dela upp min idé i dialoger, persongalleri, scener som jag skriver på när jag inte har en dator tillgänglig, synopsis med mera. Men hittar jag ett riktigt fint anteckningsblock så blandar jag anteckningar huller om buller.
Detta block bär jag sedan med mig alltid för att kunna skriva ner en idé så fort jag kommer på den.
Jag har oftast hela storyn klar redan från början. Alltså färden från början till slut. Sedan sticker jag in en massa andra scener däremellan. Börjar skriva gör jag så fort jag skrivit klart det jag för närvarande håller på med, och jag börjar alltid skriva på den bokidé som jag brinner för mest för stunden.
När jag börjar skriva så har jag som mål att skriva 4000 ord per gång. Det är ca 10 sidor och tar runt 2 timmar. Tidigare när jag jobbade så hade jag minst 70 sidor i veckan som mål, nu när jag både pluggar och jobbar så har jag 40. Skriver gör jag bara med långfingrarna och jag har lärt mig att skriva fort eftersom jag har begränsat med tid. Min debutbok ”Vatten och salt” är på 391 sidor och tog 6 veckor att skriva. Så att skriva går fort. Sen kommer redigeringen.
Redigering är den del i skapandet av en bok som är tråkigast, för det tar sådan tid. Ibland tror jag aldrig att jag kommer att kunna sätta punkt och bli klar. Varje gång jag läser min text så hittar jag hundra saker jag vill ändra. I varje kapitel.
Två redigeringsomgångar brukar jag köra innan jag tar in testläsare. Och de är guld värda! Det är så lätt att bli hemmablind när man skriver, att fastna i sina egna upprepningar, att bli övertydlig, att bli för otydlig … Allt sådant, eller i alla fall det mesta, ser testläsarna. Deras kommentarer betyder oerhört mycket när jag sätter mig och redigerar igen. Och igen. Och igen.
Till min debut tog jag in en lektör och redaktör som verkligen hjälpte mig med finputsning och en ärlig åsikt om hela boken. Jag fick stryka, stryka, stryka och skriva om. Den stora frågan är dock fortfarande: blir man någonsin helt nöjd?
Det här var lite om hur mina böcker blir till! Hoppas jag har inspirerat er till att sätta er på rumpan och börja knacka igång. Vänta inte på inspirationen, ta tag i den!
/Sofie Trinh Johansson
”Jag ser dig springa emot mig på fältet
Och det är svårt att förstå
Att du en gång var min
Och blev våra öden
Som livet och döden
Då ska jag gå så att du kan stanna kvar
Och leva igen”
/ Som Livet och döden av Nordman
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det är alltid lika intressant att läsa om hur ni gör era böcker. Alla har vi våra små knep och klurigheter.
Tack Sofie för att du delar med dig
Skicka en kommentar