tisdag, juli 24, 2012

Idéer till dikter

Jag fick en gång för flera år sedan frågan om när jag skrev dikter och jag svarade: Dikter skriver jag när jag måste.
Hon jag fick frågan av missförstod svaret för hon tolkade det som att jag skrev dikter enbart när någon annan tvingade mig till det. Det som jag menade (och det är nog lika sant idag) var att jag skriver dikter när jag behöver uttrycka något som MÅSTE uttryckas i formen av en dikt. Det innebär att jag inte har mängder av dikter undanstoppade i byrålådan. Ändå har jag idéer som måste bli dikter och som jag ännu inte satt mig ner för att skriva ner. För även om vissa dikter kommer i stort sett färdiga så är det vissa som kräver arbete och eftersom jag inte skriver dikter regelbundet är det tyvärr alltför ofta som de inte kommer på pränt överhuvudtaget.

Nu har jag bestämt mig för att faktiskt sätta mig ner och skriva de diktidéer som flyter runt i skallen. Det är bara svårt att få till det. Hur gör du när du har idéer till dikter? Några tips?

3 kommentarer:

Edgrenskan sa...

Jag gör inte på något speciellt sätt utan skriver bara ut orden. Dikter ska inte följa någon speciell mall, i dikten är man fri att skriva som man vill och känner. Vi är ju annars så styrda av de litterära mallarna.
Jag har skrivit dikter i massor av år och får mycket publicerat.

Anna Granström sa...

Jag har inte skrivit dikter på enormt länge. Måste nog må lite dåligt för det, eller vara med om något speciellt. Skrev mycket förr. Gillar mer "poetiska dikter", inte rim och sånt. Men... - bara skriv! Ett tips är att alltid ha med sig en skrivbok var du än går.

Jag har publicerat några dikter, förresten. Ett par haikus och några andra i tidningar.

Eva Holmquist sa...

Bra tips med skrivbok. Jag måste bli bättre på att skriva ner ideerna när de kommer. Mycket bättre på det när det gäller prosa... ;-)
Tack för era svar! :-)