måndag, juli 23, 2012

Två tips när du korrekturläser e-böcker

Har den senaste tiden korrekturläst en hel del, eftersom Kedjor känns bara när du rör dig ska bli e-bok och tänke dela med mig av två tips för dig som ska göra något liknande. Om vi förutsätter att du utgår från ett tryckfärdigt manus så att den normala korrekturläsningen redan är gjord så finns det några saker som kan bli fel när du byter format. För en e-bok så har du inget fast format utan läsaren kan ändra typsnitt, storlek och sidstorlek som han/hon vill. Det innebär att det inte fungerar med fasta mellanslag och radbrytningar kan bli fel. Det måste du aktivt leta efter. Så mina två tips är:
  1. Korrekturläs med e-läsarens bredd samma som skärmens bredd och om det finns några bindestreck i högermarginal så ändra storlek så att du sett alla ord "hela" - Bred sida gör att det är få ord som bryts så du hittar de hårda bindestrecken lättare.
  2. Kontrollera alla radbrytningar - Radbrytningar blir ofta fel framförallt i samband med repliker
Förutom ovanstående behöver du naturligtvis läsa igenom hela boken för andra typer av fel och du behöver kontrollera utseendet i ett antal olika ebokläsare. Fonter kan t.ex. behandlas olika.

Inga kommentarer: